previous arrow
next arrow
Slider
previous arrow
next arrow
Slider

Ali se lahko olivno olje pokvari?

Ima naše najljubše jedilno olje rok trajanja?

Morda si v akciji kupila nekaj steklenic zelo kvalitetnega olivnega olja. Si naredila napako? Kako dolgo ga lahko imaš shranjenega? Ima olivno olje rok trajanja?

Ali se lahko olivno olje pokvari oziroma mu poteče rok trajanja?
Za razliko od vina se oljčno olje s starostjo ne izboljša. Ja, olive slej ko prej postanejo žarke in posledično je tudi olivno olje precej hitro pokvarljivo živilo. Oljčno olje je stisnjeno iz sadja, zato glej nanj kot na sadni sok. Tudi sadni sok se hitro pokvari, kajne?

Od časa polnjenja ima oljčno olje rok trajanja od 18 do 24 mesecev. To se ti morda zdi veliko, ampak zapomnite si, da je del tega časa že pretekel med prevozom in ko steklenica pride v živilsko trgovino, se je že začela starati. Pred nakupom olja vedno preveri na embalaži datum, do kdaj je olje najbolje porabiti in kupi čim bolj sveže olje oziroma takšnega s čim daljšim rokom trajanja.

Ko steklenico odpreš, pa jo poskusi porabiti v roku 30 do 60 dni in največ v enem letu.

Ali lahko uporabljam oljčno olje, ki mu je potekel rok?
Odvisno. Zaradi žarkega olivnega olja ti ne bo slabo, kot ti bo, če uživaš pokvarjeno meso, verjetno pa bo izgubila kakšno hranilno vrednost ali antioksidante. Prav tako bo zaradi njega zagotovo spremenjen okus hrane.

Ali oljčno olje ne diši najbolje? Je spremenil barvo? Potem ga nikar ne uživaj. Če pa je vonj povsem normalen in je olje tudi lepe barve, potem ga brez bojazni lahko uživaš tudi po pretečenem roku.

Kako lahko preprečim, da bi se oljčno olje pokvarilo?
Toplota, zrak in svetloba so trije največji sovražniki olivnega olja. Poleg nakupa najbolj svežega olja, izberi tistega, ki je na voljo v zatemnjeni steklenici s pokrovčkom, ki ga je možno dobro zatesniti. Shranjuj ga v hladnem in suhem mestu, idealno med 15°C in 22°C (toplejše temperature povzročijo neprijetne okuse). Temna, hladna shramba ali omara je najboljša.

Če si kupila olje v veliki steklenici, ga takoj po odprtju prelij v manjše, da ne boš olja ob vsakem odpiranju po nepotrebnem izpostavljala zraku vsakič. (Čeprav se cenovno ne izplača najbolj, pa je olje bolje kupovati v manjših embalažah.)

Ali lahko olivno olje shranjujem v hladilniku?
Hladilnik je temen in hladen prostor, zaradi česar olivno olje vsekakor lahko shranjuješ v njem. Moraš pa vedeti, da se bo zaradi zelo nizkih temperatur slej ko prej strdil in posledično ga ne boš mogla zliti iz steklenice.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry