Ali si vedela, da se te prvi kozarec penine bolj “prime” kot ostali?
Razkrivamo pa tudi, zakaj je temu tako!
Profesor medicine je razkril nekaj zanimivih dejstev o naših vsakdanjih navadah in pregrehah, kot so pitje alkohola ter uživanje čokolade in kofeina.
V svoji knjigi The Longevity List je Merlin Thomas pojasnil nekaj mitov o mnogih živilih in pijačah, med drugim tudi o penini.
Merlin je razložil, zakaj se te prvi kozarec penine natočen iz steklenice prime bolj kot drugi, tretji ali četrti kozarec, ki so natočeni iz iste steklenice. In za vse so krivi mehurčki!
Ugotovil je, da medtem ko hrana običajno upočasni absorpcijo alkohola v naš sistem, lahko pitje gaziranih alkoholnih pijač pospeši omenjeni proces. Mehurčki v našem želodcu dejansko povečajo absorpcijo alkohola v krvni obtok.
Ko se odpre steklenico penine, se mehurčki ogljikovega dioksida v penini pomaknejo na površje tekočine. Ko penino natočimo v prvi kozarec je v njem zaradi tega največ mehurčkov. Ko penino popijemo in le-ta prispe v želodec, se tam začne sproščati opojni plin. Ta proces se še pospeši, ko se hladna pijača segreje na telesno temperaturo. To pa je tudi razlog, zakaj si po penini hitreje opita kot po vinu.
Tako da previdno s pitjem penine!