Domov » Lepota & zdravje » Ali ti lahko prenatalni vitamini koristijo/škodijo, če nisi noseča?

Ali ti lahko prenatalni vitamini koristijo/škodijo, če nisi noseča?

Lepota & zdravjeZdravje
Ali ti lahko prenatalni vitamini koristijo/škodijo, če nisi noseča?
📷 Pixabay

Lahko vsi vitamini kako koristijo tvojim lasem in nohtom?

Prenatalni vitamini so vitamini, ki jih je priporočljivo jesti v času, ko se odločiš, da bi rada postala mam in nato še celo nosečnost. Kaj pa, če si ne želiš biti noseča, ampak le izboljšati stanje svojih nohtov ter zgostiti in okrepiti lase?

Ja, lahko, ampak previdno. Ravni nekaterih hranilnih snovi v prenatalnih vitaminih lahko povzročijo tudi težave tistim ženskam, ki niso noseče, vključno z ledvičnimi kamni in zaprtjem.

Prenatalni vitamini so posebej oblikovani za zadovoljevanje spreminjajočih se potreb po hranilih, ko si noseča, razmišljaš o zanositvi ali aktivnem poskušanju.

Na primer holin, ki pomaga podpirati razvoj možganov, in vitamina D3, ki pomaga podpirati imunsko delovanje – to je klasičen primer “preveč dobrega”: hranila so brez dvoma dobra, hranljiva, vendar le do neke mere. Znanstveni dokazi kažejo, da preveč hranila dejansko lahko škoduje, na to pa vpliva tvoje zdravje, starost in tudi to, kako enostavno se tvoje telo znebi presežka.

Dober primer je tudi folna kislina. Prenatalni vitamini vsebujejo veliko folne kisline, kar lahko pomaga, da lasje zrastejo hitreje in so močnejši, vendar pa se folne kisline ne priporoča uživati daljše časovno obdobje, če nisi noseča ali ne nameravaš zanositi, ker lahko velike količine folne kisline sčasoma privedejo do razvoja rakavih celic. Ja, noben dober lasni dan ni vreden tega!

Poleg tega pa imajo prenatalni vitamini tudi zajetno količino biotina, ki je znan po svojih krepilnih učinkih na lase, kožo in nohte. Ključnega pomena je tudi za številne telesne funkcije, vključno z izražanjem genov, kar tvoje telo veliko počne med nosečnostjo, saj pospešeno ustvarja veliko novih celic tako za tvoje telo kot za razvoj otroka. Zato mnogi prenatalni vitamini vsebujejo dodaten biotin. Ampak preveč biotina v količini vitamina, ki je namenjen prehrani dveh človeških življenj namesto enega pa lahko povzroči izpuščaje, prebavne težave in težave z ledvicami.

V prenatalnih vitaminih je tudi več železa, kar lahko vodi v zaprtje in želodčne težave. Povečane količine kalcija iz prenatalnih vitaminov pa lahko privedejo do povečanja ledvičnih kamnov.

Sklep: Če nisi noseča, ne poskušaš biti in ne dojiš, potem lahko enostavno dobiš zadostno količino folne kisline tako, da v prehrano vključiš zeleno zelenjavo, ko so zelena listnata zelenjava, brokoli, šparglji in pesa. Kar pa se tiče biotina pa je zelo težko, da ne bi zadovoljila svojih potreb po biotinu samo s prehrano, saj ga najdemo v številnih živilih, kot so jajca, avokado, goveje meso in kvas.
Torej, če si želiš daljše in močnejše lase, preprosto spremeni svojo prehrano in na jedilnik dodaj goveje meso in brokoli ali umešana jajca s špinačo ali toast z avokadom in vloženo rdečo peso.