Ali veš, kaj so nevarni GSO (in katero živilo jih vsebuje največ)?
Zagotovo si v živilskih trgovinah že ničkolikokrat opazila oznake na mesu, sadju ali kosmičih, da ne vsebujejo GSO-jev in morda si o njih že nekajkrat slišala v novicah, ampak kaj pravzaprav sploh so in ali bi jim morala nameniti več pozornosti? Vse to moraš vedeti…
Kaj so GSO? Gensko spremenjeni organizmi (GSO-ji) so rastline ali živali, katerih celice so spremenjene z dodajanjem genov iz drugih organizmov, da bi lahko prevzele določene lastnosti. Hrana, ki je bila genetsko spremenjena, je lahko odporna na nekatere škodljivce ali za zatiranje plevela, kar pomeni, da lahko kmetje povečajo svoj pridelek. Tudi rastline so lahko genetsko spremenjene, da so bolj hranilne (in okusne). Čeprav je to šele v zadnjem času bolj vroča tema, pa so genetsko spremenjena (GS) živila že od sredine devetdesetih let na prodajnih policah trgovin.
Katera živila vsebujejo največ GSO? Najbolj previdna glede GSO-jev moraš biti pri bombažu, soji in koruzi, poleg njih pa tudi krompirju, oranžnih bučah, jabolkih in papaji.
Zakaj so nekateri zaskrbljeni zaradi gensko spremenjenih organizmov? Kritiki opozarjajo, da bi lahko gensko spremenjena živila vplivala na prehransko vrednost in imela neželene učinke, kot so alergeni in toksini.
Zaključek: Gensko spremenjena živila, ki jih lahko kupiš v živilski trgovini, so prestala varnostne teste in zato ne predstavljajo tveganja za zdravje. Pridelovalcem živil sicer ni potrebno označiti, če uporabljajo GSO-je, tako da v kolikor si zaskrbljena zaradi njih, preprosto kupuj živila z oznako organsko in ekološko, saj je pri teh načinih pridelave prepovedana uporaba gensko spremenjenih organizmov.