Ali veš, zakaj kraljica ne potrebuje potnega lista?

Vsi poznamo tisti občutek: si na poti na letališče, ko te kar naenkrat zagrabi panika, ker nisi prepričana, ali si vzela potni list. No, angleška kraljica Elizabetha II ne pozna tega občutka in to ne le zaradi tega, ker ima zaposlene, ki skrbijo za “čekiranje” njene prtljage.

Izkazalo se je, da v kolikor si vladar monarhije, sploh ne potrebuješ potnega lista. Angleška kraljica je do danes obiskala več držav kot katerikoli član britanske kraljeve družine, če smo natančni je bila kar v 116-ih različnih državah sveta. Vendar pa ji nikoli ni treba imeti s seboj potnega lista ali drugih potnih listin, saj ji ni treba dokazovati svoje identitete.

Prva stran britanskih potnih listov se glasi: “Državna sekretarka britanskega veličanstva prosi in v imenu njenega veličanstva zahteva, da lahko prosto potuje brez ovir in zadrževanja ter da se ji priskrbi takšna pomoč in zaščita, kot je potrebna.” Ker je kraljica tista, ki izdaja potne liste britanskim državljanom, ga sama zato ne potrebuje.

Vendar pa to ne velja za vse člane kraljeve družine. Princ Charles, vojvoda edinburški, princ William in vsi ostali člani kraljeve družine morajo imeti potni list.