Beli riž ali rjavi riž: Kateri je bolj zdrav?
Riž je sestavni del ogromno jedi. Tako suši kot rižote so narejene iz belega riža. Bi bilo morda bolje, da bi bile iz rjavega? Ali je sploh pomembno, kateri riž izberemo?
Kakšna je razlika med belim in rjavim rižem?
Beli in rjavi riž sta narejena iz istega zrna, le da gre beli riž skozi postopek rafiniranja, kjer se mu odstrani otrobe in ostane le belo jedrce. Beli riž se zaradi tega postopka šteje kot rafinirano zrno namesto polnozrnato.
Prehranske lastnosti belega riža
Ena skodelica kuhanega belega riža vsebuje:
- Kalorije: 242
- Maščoba: 0,4 grama
- Ogljikovi hidrati: 53,2 grama
- Vlaknine: 0,6 grama
- Beljakovine: 4,4 grama
Prehranske lastnosti rjavega riža
Ena skodelica kuhanega rjavega riža vsebuje:
- Kalorije: 216
- Maščoba: 1,8 grama
- Ogljikovi hidrati: 44 gramov
- Vlaknine: 3,5 grama
- Beljakovine: 5 gramov
Kateri je bolj zdrava izbira?
Na splošno je rjav riž bolj zdrava izbira in tudi sicer je polnovredna hrana boljša za nas od rafinirane hrane.
Riževi otrobi in kalčki vsebujejo dragocena hranila, zaradi česar je rjavi riž boljši vir antioksidantov, vitaminov skupine B, mineralov, vlaknin in majhne količine beljakovin. To je tudi najboljša izbira, če paziš na svojo težo. Leta 2018 so raziskovalci preučili 437 japonskih tovarniških delavcev. Ugotovili so, da so tisti, ki so eno leto jedli veliko belega riža, pridobili na teži, medtem ko so tisti, ki so jedli manj belega riža, ohranili svojo težo. Tisti, ki so jedli rjavi riž, pa so ohranili svojo težo ne glede na to, koliko so ga zaužili.