Beljakovinski recept: 90-kalorijski čokoladni krof

Krof in nizkokalorično skorajda ne gresta skupaj. Ali pač? Ja, krof lahko narediš tudi na veliko bolj zdrav način, ne da bi se morala odreči slastnemu (čokoladnemu) okusu. In ne le to, za razliko od klasičnega krofa, ta nizkokalorični vsebuje tudi visoko vrednost beljakovin ter le 90 kalorij in to z glazuro vred.

90-kalorijski čokoladni krof

Sestavine (za 6 krofov):

  • 1/4 skodelice vsestranske moke (ali pirine)
  • 1 merica beljakovinskega praška z okusom čokolade
  • 3/8 skodelice (92 g) jajčnih beljakov ali 2 cela jajčna beljaka
  • 1/2 skodelice (120 g) bučnega pireja
  • 2 jedilni žlici stevije ali eritritola
  • 1 jedilna žlica (15 g) jabolčne čežane
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 3 jedilne žlice (15 g) nesladkanega kakava v prahu

Za glazuro:

  • 32 g kremnega sira brez maščob
  • 1 jedilna žlica (15 g) čokoladnega sirupa brez sladkorja
  • 1 merica beljakovinskega praška z okusom čokolade

Priprava:

1. Pečico predhodno segrej na 175°C. Pekač za krofe namasti z oljnim sprejem.
2. Sestavine za krof dodaj v posodo kuhinjskega mešalnika in zmiksaj v gladko maso.
3. Enakomerno napolni modele za krofe in peci 15 minut.
4. Za glazuro zmešaj kremni sir (naj bo sobne temperature), čokoladni sirup in eno merico beljakovinskega praška, dokler ne nastane kremasta zmes.
5. Krofe vzemi iz pečice in počakaj, da se nekoliko ohladijo. Nato jih pomakaj z vrhnjo stranjo v čokoladno glazuro. Po vrhu lahko potreseš še kakšne mrvice ali nastrgan kokos.
Opomba: V kolikor nimaš modela za krofe, lahko maso vliješ tudi v model za muffine ali pa večji pekač in nato razrežeš na kocke.