Domov » Zanimivosti » Bi rada v enem letu privarčevala skoraj 700€?

Bi rada v enem letu privarčevala skoraj 700€?

Zanimivosti
Bi rada v enem letu privarčevala skoraj 700€?
📷 Pixabay

Poskusi “1 cent” izziv!

Po božičnih in novoletnih praznikih se moramo mnogi med nami soočiti s precej lažjo (prazno) denarnico, ker smo si dali malo preveč duška med praznično sezono.

Ampak, namesto da si nejevoljna in pod stresom zaradi sledenja strogemu proračunu, zakaj ne bi raje sledila enostavnemu varčevalnemu triku, s katerim lahko v le enem letu privarčuješ skoraj 700 evrov!

Varčevalni izziv je zastavljen tako, da vlagaš majhne vsote, konec leta pa si izplačaš več 100 evrov.

Te zanima, kako deluje?

Na prvi dan izziva (1.1.) daš v kozarec (ali prašička) 1 cent. Na drugi dan izziva daš v kozarec 2 centa. Tretji dan 3 cente in tako naprej, vsak dan povečaš znesek za 1 cent. Zadnji dan v letu daš v kozarec 3.65€.

Opomba: Glede na to, da smo danes 9.1., boš morala v kozarec še za pretekle dni dati vse skupaj 55 centov (1+2+3+4+5+6+7+8+9=45 centov), jutri 10.1. 10 centov in tako naprej. Pomembno je tudi to, da vsakega meseca ne začenjaš na novo (z 1 centom), ampak nadaljuješ od zneska, s katerim si končala prejšnji mesec. Januar ima 31 dni, zato boš na prvi dan februarja dala v kozarec 32 centov, 2.2. 33 centov in tako dalje. Februar ima letos 28 dni, zato boš na zadnji dan februarja v kozarec dala 59 centov, 1. marca pa 60 centov.

Skupni prihranek

Konec leta, če boš uspšeno zaključila “1 cent” varčevalni izziv, te bo v kozarcu čakalo kar 667.95€! Varčevanje lahko izvedeš s pomočjo kozarca (prašička), varčevanja na bančnem računu ali kakorkoli tebi najbolj ustreza.

Varčevalni izziv pa lahko tudi obrneš, če imaš iz preteklosti takšne izkušnje, da imaš proti koncu leta vse manj denarja. Preprosto začneš varčevati s 3.65€ v prašičku in nato vsak dan vstaviš vanj 1 cent manj (drugi dan 3.64 evra, tretji dan 3.63 evra,…).

Zagotovo si že slišala za frazo: zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača? Od danes naprej temu dodajamo: cent na cent je več sto evrov!