Brezglutenski recept: Ajdov kruh iz 1 sestavine
Izjemna štruca okusnega, hranljivega, preprostega kruha je narejena iz cele ajde (plus vode in soli). Je brez moke, brez olja, brez glutena, deluje alkalno in je povsem veganski. Kruh lahko obogatiš tudi z oreščki in/ali semeni.
Ajdov kruh iz 1 sestavine
Sestavine:
- 2 1/2 skodelici (460 g) ajde; oprane
- voda
- 1/2 čajne žličke soli
Priprava:
1. Oprano ajdo stresi v veliko stekleno posodo in jo napolni z vodo toliko, da prekrije ajdo za 5 centimetrov. Pokrij s krpo in namakaj najmanj dve uri in do 24 ur.
2. Ajdo precedi skozi cedilo, ki ga skupaj z ajdo postavi na posodo, da voda še naprej odteka (tekočina je gostejša). Ajde nikar ne spiraj!
3. Ajdo stresi v multipraktik ali blender, dodaj 1 1/4 skodelice vode in pol čajne žličke soli. Zmiksaj, vendar ne preveč – masa naj ima še nekaj teksture.
4. Ajdovo testo zlij v skledo in pokrij s kuhinjsko krpo. Testo naj počiva najmanj 8 ur in do 24 ur (nekoliko se bo dvignilo in postalo mehurčkasto). Na tem mestu lahko previdno vmešaš oreščke in semena (1/3 skodelice sončničnih semen, 1/3 skodelice bučnih semen, 1/3 skodelice lanenega semena).
5. Pečico segrej na 218°C. Testo previdno zlij v namaščen ozek pravokotni pekač, da ne uničiš mehurčkov.
6. Peci v predhodno segreti pečici 35 do 40 minut, dokler testo ne porjavi (zlasti na robovih) in postane kompaktno na sredini.
7. Popolnoma ohladi in nareži.