Brezglutenski recept: Limonina torta iz polente z olivnim oljem in češnjami
Limonina torta iz polente z olivnim oljem in češnjami je sočna in brezglutenska sladica, ki se odlično poveže z grškim jogurtom, kokosovo stepeno smetano ali vanilijevim sladoledom.
Limonina torta iz polente z olivnim oljem in češnjami
Sestavine:
Za polentino torto:
- 1/4 skodelice + 2 jedilni žlici olivnega olja
- 1/4 skodelice trsnega (ali kokosovega) sladkorja
- 1/4 skodelice medu
- 2 jajci
- 1/2 skodelice naravne jabolčne čežane
- nastrgano lupinico 2 limon (shrani 1 čajno žličko za češnje)
- 1/4 skodelice sveže stisnjenega limoninega soka
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 skodelica koruznega zdroba
- 1 1/2 skodelice mandljeve moke
- velik ščep soli
- 2 čajni žlički pecilnega praška
Za češnjev preliv:
- 500 g svežih češenj
- 2 jedilni žlici pomarančnega soka
- 1 čajna žlička nastrgane limonine lupinice
- 1 jedilna žlica trsnega sladkorja ali medu (neobvezno)
- 1 čajna žlička koruznega škroba
- 1 jedilna žlica bourbon viskija
- za serviranje: z medom ali javorjevim sirupom sladkan jogurt, vanilijev sladoled, kokosova stepena smetana (neobvezno)
Priprava:
Za polentino torto:
1. Pečico segrej na 160°C. Okrogel pekač za pite s premerom 25 cm obloži s peki papirjem, obod pa namasti z malo olivnega ali kokosovega olja.
2. V večji posodi mešaj olivno olje, sladkor in med z ročnim mešalnikom 1-2 minuti.
3. Dodaj najprej eno jajce, premešaj in nato še drugo jajce in premešaj.
4. Vmešaj jabolčno čežano, limonino lupinico, limonin sok in ekstrakt vanilije.
5. Dodaj koruzni zdrob, mandljevo moko, sol in pecilni prašek. Mešaj toliko časa, da nastane gladka zmes.
6. Prelij v pekač in peci na srednji višini 25-30 minut oziroma dokler ne izvlečeš iz testa čistega zobotrebca.
7. Vzemi iz pečice in pusti, da se nekoliko ohladi. Nato torto nežno odstrani iz pekača tako, da jo prverneš na servirni krožnik (servirni krožnik položi na pekač in ju samo skupaj obrni).
Za češnjev preliv:
8. Izkoščiči češnje.
9. V manjši posodici v pomarančnem soku in bourbonskem viskiju razstopi koruzni škrob.
10. Češnje stresi v ponev, dodaj prej narejeno škrobnato mešanico, čajno žličko nastrgane limonine lupinice in sladilo.
11. Mešaj na srednje močnem ognju, dokler se sokovi ne začnejo za zgoščevati, sadje pa se dobro pregreje. To je približno 8 minut.
12. Polentino torto postrezi z veliko žlico češnjevega preliva in jogurtom, kokosovo stepeno smetano ali vanilijevim sladoledom.