Brezglutenski recept: Nizkohidratne cvetačne žemljice
OK, te žemljice resda nimajo takšnega okusa kot beli kruh, ampak to je še kako dobra novica, saj ima beli kruh precej dolgčasen okus, če vprašaš nas. Se pa cvetačne žemljice lepo razpolovijo in imajo enako skorjico kot žemljice iz belega kruha, po drugi strani pa so veliko lažje za prebavo, saj so nizkohidratne in brezglutenske.
Nizkohidratne cvetačne žemljice
Sestavine (za 8 žemljic):
- 1 srednje velika cvetača; naribana v štirih skodelicah
- 1/3 skodelice mandljeve moke
- 1 čajna žlička česna v prahu
- 1/2 čajne žliče soli
- 3 velika jajca: rahlo stepena
- 3 jedilne žlice mešanice dodatkov za kruh: mak, prepražen sezam, zrnasti česen, zrnasta čebula, sol
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 200°C. Pekač obloži s peki papirjem in ga po želji posprejaj še z oljem v spreju.
2. V veliki skledi zmešaj naribano cvetačo z mandljevo moko, česnom v prahu in soljo. Nato vmešaj še stepena jajca.
3. Testo razdeli na 8 enakih delov in oblikuj v kroglice. Postavi jih na peki papir in preko vsake posuj malo mešanice dodatkov za kruh.
4. Peci toliko časa, da se žemljice okoli roba obarvajo zlato-rjavo in so suhe na dotik, kar je približno 35 do 40 minut.
5. Vzemi jih iz pečice in pusti ohlajati 10 minut, nato pa prenesi na režo za ohlajanje, ker naj se popolnoma ohladijo pred uživanjem.