Brezglutenski recept: Nizkohidratni cvetačni kruh
Cvetačni kruh je odlična zamenjava za toast, kruh za sendvič in vse ostale oblike kruha!
Pisali smo že o nizkohidratnih cvetačnih žemljicah in nizkohidratnih cvetačnih tortiljah iz le 5-ih sestavin, danes pa izveš, kako narediš slasten cvetačni kruh, ki ga lahko zaradi kompaktnosti enostavno narežeš, popečeš in uporabiš namesto toasta.
Nizkohidratni cvetačni kruh
Sestavine:
- 3 skodelice cvetače, fino nastrgane
- 6 velikih jajc, ločeni rumenjaki in beljaki
- 6 jedilnih žlic repičnega ali olivnega olja
- 1 1/4 skodelice fine mandljeve moke, presejane
- 1 jedilna žlica pecilnega praška
- 1 čajna žlička soli
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 175°C. S peki papirjem obloži pravokotni pekač velikosti 20 x 10 cm.
2. Nastrgano cvetačo v mikrovalovni pečici segrevaj 3-4 minute oziroma toliko časa, da se zmehča. Vzemi iz mikrovalovne in počakaj, da se ohladi. Majhne količine polagaj v čisto kuhinjsko brisačo in jo dobro ožemi, da postane cvetača čim bolj suha. Ponavljaj toliko časa, da osušiš vso cvetačo.
3. Jajčne beljake daj v večjo posodo in stepi v sneg (vendar pozor, ne sme biti trd).
4. V drugi posodi zmešaj jačne rumenjake, olje, mandljevo moko, pecilni prašek in sol. S kuhinjskim mešalnikom mešaj toliko časa, da nastane gladka masa. Na enakomerno vmešaj še cvetačo.
5. Čisto na koncu postopoma vmešaj še jajčne beljake. Dodajaj po 1/4 beljakov naenkrat. Naslednjo četrtino dodaj šele, ko je prejšnja popolnoma vmešana v maso.
Opomba: Po želji lahko dodaš v maso tudi suhe ali sveže začimbe.
6. Masa mora izgledati bledo rumena in puhasta. Prelij jo v pripravljen pekač in peci 45-50 minut oziroma dokler kruh ni v notranjosti pečen.
Opomba: Preden kruh postaviš v pečico ga lahko potreseš z naribanim sirom.
7. Preden cvetačni kruh razrežeš, počakaj da se popolnoma ohladi.