Brezglutenski recept: Ploščati kruh iz čičerike ali ‘socca’

Socca je zelo popularen kruh v Nici v Franciji in jo pogosto postrežejo kot predjed s kozarcem svežega roseja. Pri nas pa se lahko to klasično jed uživa kadarkoli. Ker je recept izjemno preprost in za pripravo potrebuješ le nekaj sestavin, boš kruh zagotovo zelo pogosto pripravljala.

Ploščati kruh iz čičerike ali ‘socca’

Sestavine:

  • 1 skodelica (125 g čičerikine moke)
  • 1 skodelica vode
  • 1 1/2 jedilne žlice olivnega olja + za ponev
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1 čajna žlička mešanih začimb: origana, bazilike in timijana

Priprava:

1. Pripravi čičerikino testo. V srednje veliki posodi zmešaj čičerikino moko, vodo, olivno olje, začimbe in sol. Pusti počivati 30 minut, da moka absorbira vso vodo.
2. Predhodno segrej pečico na 230°C in ponev. Režo zatakni 15 centimetrov pod grelcem in po približno 25-ih minutah postavi ponev s premerom 25 centimetrov v segreto pečico.
3. Vlij maso v segreto ponev. Na roke natakni rokavice in vzemi vročo ponev iz pečice. Dodaj 1 jedilno žlico olivnega olja v ponev in ga razmaži po dnu. Če je potrebno nagni ponev, da testo prekrije celotno dno.
4. Socco peci 5 do 8 minut. Testo peci toliko časa, da se naredi skorjica in rjavkasti robovi. Če se testo začne preveč zapekati, ponev prestavi malo nižje. Ploščati kruh mora biti precej prožen na sredini in hrustljav na robovih.
5. Razreži in postrezi. S pomočjo lopatice sprosti kruh in ga preloži na krožnik. Razreži ga na trikotnike ali kvadrate, potresi z malo soli in popra ter prelij z olivnim oljem.

Brezglutenski recept: Ploščati kruh iz čičerike ali 'socca'
(The Kitchn)