Domov » Prehrana » Brezglutensko in vegansko: Rdeča žametna torta ali “red velvet cake”

Brezglutensko in vegansko: Rdeča žametna torta ali “red velvet cake”

PrehranaRecepti
Brezglutensko in vegansko: Rdeča žametna torta ali “red velvet cake”
📷 Loving It Vegan

Veliko bolj zdrava od tradicionalne različice, vendar povsem enako okusna!

Rdeča žametna torta ali “red velvet cake”

Sestavine:
Za testo:

  • 200 ml (4/5 skodelice) nesladkanega mandljevega mleka (ali katerega drugega rastlinskega)
  • 1 jedilna žlica jabolčnega kisa
  • 60 g (1/4 skodelice) kokosovega olja (ali olivnega)
  • 1 čajna žlička jabolčnega kisa
  • 8 jedilnih žlic javorjevega sirupa
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • ščep soli
  • 150 g (1 1/4 skodelice) mandljeve moke (popolno zmleti mandeljni)
  • 150 g brezglutenske moke
  • 2 zvrhani čajni žlički pecilnega praška
  • 1/4 čajne žličke sode bikarbone
  • 1 jedilna žlica kakava v prahu
  • neobvezno: 3 čajne žličke rdeče pese v prahu za rdečo barvo

Za kremo:

  • 400 g polnomastnega kokosovega mleka
  • sok 1/2 limone
  • 2 jedilni žlici javorjevega sirupa
  • 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta

(Rhian’s Recipes)

Priprava:
Za testo:
1. Pečico predhodno segrej na 180°C. V posodi odmeri mleko in mu dodaj jedilno žlico kisa ter dobro premešaj. Pusti stati 10 minut, da nastane pinjenec, vmes pa naredi testo.
2. Kokosovo olje dodaj v veliko posodo in ga stopi na vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici. Nato dodaj čajno žličko kisa, sirup, vanilijo, sol in mandljevo moko.
3. V posodo nato skozi cedilo presej brezglutensko moko s pecilnim praškom, sodo bikarbono, kakavom v prahu in rdečo peso v prahu. Premešaj.
4. V posodo dodaj pinjenec, ki si ga naredila na začetku in dobro premešaj. V kolikor je zmes presuha, postopoma dodajaj po malo mleka.
5. Zmes razdeli v dva okrogla, namaščena pekača s premerom 18 cm. (Testo lahko pečeš tudi v enem pekaču in ga kasneje prerežeš na pol.)
6. V pečici peci 15 minut oziroma dokler se testo nekoliko ne dvigne, zobotrebec pa ostane čist, ko ga zabodeš v sredino testo.
7. Pečeno testo prestavi na reže, da se popolnoma ohladi, preden naneseš kremo.
Za kremo:
8. Kokosovo mleko moraš imeti čez noč v hladilniku, da se smetana loči od mleka. To se bo zgodilo le pri polnomastnem mleku iz konzerve.
9. Smetano preloži v posodo in ji dodaj limonin sok, javorjev sirup in vanilijev ekstrakt.
10. S kuhinjskim mešalnikom stepi kokosovo smetano, da nastane lahka in puhasta krema.
Sestavi torto:
11. En biskvit položi na krožnik in nanj nanesi malo manj kot pol kreme. Na kremo položi drugi biskvit in po njem razmaži preostalo kremo.
12. Okrasi z (zamrznjenimi) suhimi brusnicami in kakavovimi zrni.
13. Torto hrani pokrito v hladilniku do 3 dni.