Česa kraljevi člani NE SMEJO delati na socialnih omrežjih (ti pa lahko)

V današnjih časih se le redko zgodi, da se pogovarjamo z nekom, ki ne uporablja več platform družbenih medijev hkrati. To pa zato, ker obstaja ogromno aplikacij, kot so Instagram in TikTok, kjer lahko svoje življenje delimo na spletu.

Svojega življenja pa na spletu ne delimo le navadni smrtniki in zvezdniki, ampak tudi člani kraljeve družine, vendar imajo slednji pri objavljanju kar nekaj pravil, ki se jih morajo strogo držati.

Na družbenih omrežjih ne smejo imeti osebnih profilov

Tako kot mnogi upravljamo svoje platforme družbenih medijev in objavljamo, kar nam srce poželi, pa to ne velja za britansko kraljevo družino. Običajno lahko novice o kraljevi družini spremljamo na enem od treh profilov na Instagramu ali Twitterju: @TheRoyalFamily, @ClarenceHouse za valižanskega princa in vojvodinjo Cornwallsko ter @KensingtonRoyal za vojvodo in vojvodinjo kambriško. Vendar kraljeva družina osebno ne vodi nobenega od teh profilov, upravlja jih upravitelj družbenih medijev. Glavni razlog, zakaj člani kraljeve družine ne morejo imeti svojih profilov na družbenih medijih, je ohranjanje podobe družine, saj izven palače ne smejo dajati nobenih javnih izjav.

Princesa Eugenie, hči princa Andrewa, je trenutno edina kraljeva oseba, ki ima lahko javni profil na Instagramu. To pa zato, ker tehnično ne velja za “delovno članico kraljeve družine” in se ne pojavlja na dogodkih v imenu družine. Zaradi tega imata lahko tako ona kot njena sestra princesa Beatrice aktivne in javne platforme družbenih medijev.

Z oboževalci ne smejo posneti selfijev

Če v javnosti srečaš člana kraljeve družine, ga nikar ne prosi za selfe. Leta 2017, ko sta se princ Harry in Meghan Markle prvič javno pojavila na dobrodelnem sejmu za svetovni dan boja proti aidsu, je nekdanji kraljevi par razkril, da fotografiranje selfijev z oboževalci ni dovoljeno ali priporočeno. Po poročanju Insiderja, ko je nek par prosil princa Harryja in Megan za hiter selfie, je vojvodinja morala zavrniti prošnjo in odgovorila: “Ne smemo delati selfijev.” Selfije zelo odsvetujejo iz več razlogov, vključno s tem, da si vzamejo dovolj časa za srečanje s številnimi oboževalci, pod vprašajem pa je tudi varnost.

Selfiji pa niso edino pravilo, ki ga morajo kraljevi člani upoštevati pri druženju z oboževalci! Člani kraljeve družine tudi ne smejo dajati avtogramov. To je predvsem zaradi njihove zaščite, da oboževalci v prihodnosti ne morejo ponarediti njihovega podpisa.

Ne smejo objavljati o nobeni politični pripadnosti

Eno od glavnih pravil, ki naj bi jim kraljeva družina morala slediti, je, da ne smejo imeti ali govoriti o kakršnihkoli političnih pogledih. To vključuje da ne smejo glasovati ali se o politiki pogovarjati z družino, prijatelji ali oboževalci. Poleg tega naj bi kraljeva družina ostala politično nevtralna in se ne zapleta v politiko – še zlasti ne na spletu.

Ne smejo objavljati sponzoriranih objav

Znano je že, da kraljevi člani ne smejo sprejemati daril, zato tudi ne morejo objavljati nobenih sponzoriranih objav. Vsa darila, ki jih prejmejo, morajo vrniti nazaj naslovniku ali jih podariti naprej.