Domov » Lepota & zdravje » Dokazano: Stres lahko povzroči sivenje tvojih las

Dokazano: Stres lahko povzroči sivenje tvojih las

Lepota & zdravjeNega
Dokazano: Stres lahko povzroči sivenje tvojih las
📷 Samantha Ravndahl / Instagram

Ne, sivi lasje niso le znak staranja!

Verjetno si že slišala teorijo, da te stres lahko postara in morda se je to zgodilo komu, ki ga poznaš ali pa celo tebi.

Eden najbolj opaznih znakov staranja so beli ali sivkasti lasje. Nedavno so v reviji Nature objavili rezultate nove raziskave, da je poleg naravnega procesa staranja in genske sestave tudi akutni stres povezan s pospešenim beljenjem las oziroma “tvorjenjem dlačic brez pigmenta”.

Ko smo pod stresom, nadledvične žleze v telesu sproščajo adrenalin in kortizol v krvni obtok. Poleg tega se poveča naš srčni utrip in sproži se naravni odziv telesa, ko da je v boju ali begu. Ta študija je pokazala, da nagonski proces preživetja pod stresom povzroči tudi hitro izčrpavanje matičnih celic melanocitov, ki proizvajajo melanin v lasnih mešičkih.

Študija je pokazala, da “pri miših akutni stres vodi do sivenja dlak zaradi hitrega izčrpavanja matičnih celic melanocitov,” specializirane skupine celic, odgovorne za proizvodnjo melanina, naravno prisotnega pigmenta tako v koži kot laseh.

Skratka, poskusi na miših so pokazali, da matične celice, ki proizvajajo barvo las, ob močnem stresu zakrknejo.

Močen stres povzroča aktiviranje simpatičnih živcev, kar vodi v hitro izločitev nevrotransmiterja noradrenalina, ki nato sproži ekspresno rast, spremembo in zmanjšanje melanocitnih celic.