Dokazano: Uživanje rumene hrane nas naredi bolj srečne!
Vesela strategija za trenutke, ko ste brezvoljni in brez energije.
Nekateri trdijo, da lahko z denarjem kupimo srečo, drugi verjamejo v moč pozitivnega mišljenja.
Izkazalo se je, da obstaja veliko cenejši in lažji način, ki nam nariše nasmeh na obraz. Glede na študijo, odgovor leži v uživanju rumene hrane.
Raziskovalci v podjetju The Happy Egg Company so ugotovili, da uživanje rumene hrane povzroča večje sproščanje hormonov sreče, ker to barvo povezujemo z veseljem. Psihologi razkrivajo, da naš pozitiven odnos z barvo izhaja že iz mladosti. Rumena barva je tudi znana po tem, da spodbuja levo oziroma logično stran možganov, ki nas spodbuja, da jo v spektru odtenkov vidimo kot toplo in zabavno.
Študija, ki so jo izvedli na 1000 posameznikih, pri katerih so merili odzivni čas odgovarjanja na vprašanja o barvah živil in sreči, je pokazala, da nas kar 70% rumeno barvo povezuje z občutkom sreče in veselja.
61% vprašanih je izjavilo, da je jajčna omleta najbolj vesela hrana, sledili pa so ji makaroni s sirom s 55%. Banane, palačinke in mehko kuhana jajca pa so zapolnili preostala tri mesta med prvih pet mest.
Nevropsiholog dr. David Lewis je dejal, da je bil izjemno presenečen nad tako ogromnim odzivom nad to barvo. “Obstaja veliko raziskav, ki so pokazale, kako lahko barve vplivajo na naša čustva, vendar pa smo bili sami izjemno presenečeni, da je toliko živil rumene barve povzročilo tako močna pozitivna čustva, kot tudi spodbudilo okušalne brbončice.”
Raziskava je tudi pokazala, da kar 30% ljudi rumeno barvo bolj povezuje s srečo kot katerokoli drugo barvo in da 62% želi videti več rumenih živil v svojih hladilnikih.
Živila, zaradi katerih se počutimo nesrečne in žalostne pa so modre barve (adijo borovnice…).