fbpx

Elegantna novoletna sladica s penino

Elegantna sladica, ki bo impresionirala vse tvoje goste! Ob polnoči lahko namesto s klasičnimi kozarčki penine, nazdravite kar z novoletno sladico s penino, ki jo v letu 2016 potem počasi in z užitkom pojeste z žlico.

Kozarčki imajo 3 zabavne plasti – spodaj je plast žele penine, v sredini je sladka plast žele kokosovega mleka, zgornja plast pa je zopet žele penine, ali pa kar tekoča penina. Rob kozarčkov lahko okrasiš s trsnim ali kokosovim sladkorjem ali pa s kokosovo moko. Da se bo okras dobro prijel roba, ga prej namaži s koruznim ali katerimkoli drugim sirupom. To lahko storiš s prsti ali pa čopičem. Nato ga pomoči v skledo s sladkorjem ali kokosom in rob bo okrašen! To je seveda najbolje storiti še preden začneš ustvarjati žele plasti, ni pa nič narobe, če boš kozarec okrasila na koncu, pomembno je samo to, da si zelo hitra, saj si želiš žele obdržati v kozarcu. Če boš namesto želatine uporabljala agar agar, ki je primeren za vegane, plasti penine ne bodo tako kristalno čiste, ampak nekoliko motne.

Elegantna novoletna sladica s penino

Sestavine:

1. plast penine:

  • 1 in 1/2 skodelice penine
  • 1/2 skodelice vrele vode
  • 1 paket (9 g) želatine (ali 1 čajna žlička agar agarja)

Kremasta plast:

  • 1 pločevinka kokosovega mleka
  • 6-7 žlic kokosovega sladkorja (ali drugega naravnega sladila)
  • 1 skodelica vrele vode
  • 1/ skodelice mrzle vode
  • 1 paket (9 g) želatine (ali 1 čajna žlička agar agarja)

2. plast penine:

  • 1 in 1/2 skodelice penine
  • 1/2 skodelice vrele vode
  • 1 paket (9 g) želatine (ali 1 čajna žlička agar agarja)

Za rob:

  • koruzni sirup
  • trsni ali kokosov sladkor (ali kokosova moka)

Popolna novoletna sladica s penino (Slika: thefirstyearblog.com)Priprava:

1. Nežno prelij penino v skledo.

2. V drugo skledo zlij pol skodelice vrele vode in nežno vmešaj želatino (če uporabljaš agar agar, ga zmešaj s pol skodelice mrzle vode, ki pa jo moraš nato vreti 5 minut).

3. Ko je mešanica vode in želatine dobro premešana jo vlij v skledo s penino in nežno premešaj.

4. Želatinasto penino razdeli v kozarčke. Če želiš, da je žele pod kotom, kozarčke diagonalno postavi v pekač za muffine in nato v hladilnik za približno 1 uro.

5. Ko je žele strjen, lahko začneš pripravljati kremasto plast.

6. V skledi zmešaj vrelo vodo in kokosov sladkor, da se ta stopi, nato pa primešaj še kokosovo mleko.

7. V drugi skledi zmešaj pol skodelice mrzle vode in 1 paket želatine (če delaš z agar agarjem, upoštevaj zgornji postopek) in dobro zmešaj. Pusti zmes želatine stati nekje 2-3 minute. Želatinasto zmes vlij v kokosovo mešanico in dobro premešaj.

8. Razdeli kremasto zmes v kozarčke. Če želiš, da je kremasta zmes pod kotom, kozarčke postavi diagonalno v pekač za muffine, vendar tokrat pod drugačnim kotom kot prej in nato v hladilnik.

9. Ponovi postopek za plast penine (ali pa penino samo nalij v kozarčke).

10. Okras na kozarčkih narediš tako, da manjšo količino koruznega sirupa s prsti ali čopičem naneseš po robu kozarca, ki ga nato pomočiš v sladkor ali kokosovo moko.

11. Do serviranja hrani v hladilniku.

12. Na fantastično modno leto! ?

Imaš rada bolj zdrave koktejle? Naredi si veganski kokosov mojito na dva načina ali pa praznični brusnično-limetin koktejl brez sladkorja (pol litra vsebuje samo 100 kcal)!