En Papillote: Enostavna jed, ki vedno navduši
Precej bolj enostavna je za pripravo, kot si misliš!
Večno vprašanje: kaj lahko naredim za večerjo, da bo hitro, aromatično, zdravo in ne bo zapolnilo mojega pomivalnega korita s posodo? Imamo odgovor: Hrano skuhaj na en papillote način!
In kaj to sploh pomeni? En papillote (beri: on-pap-ee-ote) v francoščini pomeni “v peki papirju”. Beljakovine, zelenjava in aromatične sestavine so zavite v pergamentni (peki) papir in spečene v pečici. Papir zadrži vlago, ki se spremeni v paro, ta pa skuha hrano. En papillote je torej celotni obrok skuhan v eni “posodi”.
Metodo se najpogosteje uporablja za pripravo rib in zelenjave, vendar pa lahko na francoski način pripraviš katerokoli vrsto beljakovin, od piščanca, purana do škampov in jagnjetine. In kaj je najbolje? Da ti ni potrebno dodajati nobenih maščob, čeprav lahko za izboljšanje okusa vseeno dodaš malo (zeliščnega) masla. Zaradi ujete sopare v tako majhnem paketku so skoncentrirana vsa dodana zelišča in arome, katerih se odlično navzame meso/riba.
Kako lahko en papillote pripraviš doma? Vse, kar potrebuješ je peki papir, velik pekač in karkoli bi rada skuhala. Ko izbereš beljakovino in zelenjavo (razreži jo na majhne ali tanke kose, da se bo enakomerno in hitro skuhala), osnovi dodaj karkoli ti srce poželi: sol, poper, sojino omako, ingver, česen, sveža zelišča, limonin sok, rezine limone/pomaranče itd.
Sestavine zloži na eno stran peki papirja, drugo stran prepogni čez in večkrat zapogni vse robove, da so sestavine tesno zaprte. Med pečenjem se bo peki papir zaradi sopare nekoliko napihnil. Preden jed postrežeš, naredi zarezo na zgornji strani in razpri papir.