Grozljiv razlog, zakaj bi morali piti le organsko kavo

Vsi se zavedamo pomena uživanja ekološko pridelanega sadja in zelenjave, kakršna so na primer jabolka in korenje, ki bi jih morali jesti čim pogosteje. Ampak ali si kdaj pomislila, da bi bilo dobro uživati organsko pridelano kavo?

Kava je žal na prvem mestu najbolj poškropljenih živil na svetu, ki jih uživamo ljudje. Poleg tega pa je na tretjem mestu, za bombažem in tobakom, najbolj poškropljenih pridelkov na svetu. Kdo bi si mislil, kajne?

Vsi ti pesticidi, ki jih zaužiješ že na vsezgodaj zjutraj, niso prav nič koristni za tvoje telo. Kratkoročno so pesticidi lahko akutno strupeni. Simptomi vključujejo draženje kože, glavobole, letargijo, alergijsko reakcijo itd. Ampak, medtem ko se negativni učinki lahko pojavijo takoj, pa se številne najhujše posledice manifestirajo s časom. Če se pesticide uživa daljše časovno obdobje, lahko pri nekaterih nosečnicah pride do Parkinsonove bolezni, depresije, anksioznosti in celo splava.

Ampak, to je le začetek. Močno pesticirano kavo pretvorijo v kavo brez kofeina s škodljivimi kemičnimi postopki. Najpogostejša metoda izdelave brezkofeinske kave je z uporabo kemičnega topila, kakršen je etil acetat, znan tudi kot tekočina za kemično čiščenje. Fuj!

Kmetje, ki kavo pridelujejo brez herbicidov, pesticidov in fungicidov bolje skrbijo za kavo in okolje, poleg tega pa ustvarijo enako količino pridelkov kot njihovi strupeni tekmeci. In ne le to, organska kava ima veliko boljši, bogatejši okus, saj jo gojijo na višjih nadmorskih višinah, zaradi česar je potrebnega več časa za razvoj, vsebuje pa tudi več zdravilnih antioksidantov.

Torej, kadarkoli le lahko kupi organsko pridelana kavina zrna. Za tvoje dobro!

Vse pravice pridržane © 2023 Modna.si