Hitro in zdravo: Najlažja domača granola s štedilnika (brez olja)
Domače granole so veliko bolj zdrave od kupljenih, saj slednje pogosto vsebujejo tudi nezdrave sladkorje, je pa priprava nekoliko zamudna, saj jih je potrebno speči v pečici. No, tako smo vsaj mislili.
Hitro in enostavno lahko zdravo, domačo granolo pripraviš kar v ponvi na štedilniku. Potrebuješ le nekaj zdravih sestavin in 15 minut časa!
Najlažja domača granola s štedilnika
Sestavine (za 2-3 porcije):
- 1 skodelica ovsenih kosmičev
- 1/4 skodelice sesekljanih orehov
- 1/4 skodelice neslanih bučnih semen
- 1/3 skodelice rozin
- 1/3 skodelice kokosovih lističev
- 1/4 čajne žličke cimeta
- 1/4 – 1/2 čajne žličke soli
- 3 jedilne žlice javorjevega (ali agavinega) sirupa
Priprava:
1. V ponvi s premazom proti prijemanju na srednjem ognju in med konstantnim mešanjem praži ovsene kosmiče 3-5 minut. Kosmiči morajo postati svetlo rjavi in zadišati.
2. Dodaj orehe, bučna semena, cimet in sol. Praži in mešaj nadaljnje 3 minute.
3. Ogenj zmanjšaj na minimum in vmešaj javorjev sirup. Mešaj toliko časa, da se sirup izsuši, kar je 3-5 minut.
4. Odstavi z ognja in vmešaj še rozine in kokos.
5. Granolo postrezi s svežim ali zamrznjenim sadjem in jogurtom ali mlekom.
6. V neprodušno zaprti posodi lahko granolo hraniš do enega meseca.