Inovativne 3D-zebre za večjo varnost v Sloveniji

V Sloveniji so otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih, najranljivejši udeleženci v prometu. Pri zavarovalnici Generali želijo s postavitvijo inovativnih 3D prehodov za pešce v okviru iniciative Varno ima vedno prav povečati ozaveščenost o večji varnosti na območjih umirjenega prometa. Pri projektu sodelujejo z Zavodom Varna pot in slovenskimi občinami. Do srede, 30. 3., lahko tudi vi glasujete za enega od možnih prehodov v izbrani občini.

Letos bodo nove 3D-zebre umeščene v sedem novih občin: Črnomelj, Kobarid, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Piran. Gre za kreativen in inovativen poseg v prometno infrastrukturo, saj opozarja na problematiko prometne varnosti. Zavarovalnica Generali želi tako povečati varnost ranljivih skupin v prometu in spodbuditi pozornost voznikov, ko vozijo na območjih umirjenega prometa.

Štiri pilotne 3D-zebre so bile lani v Sloveniji že umeščene v občinah Ptuj, Velenje in Ljubljana. Postavljene so v bližini šol, kjer je umirjanje prometa izjemno pomembno.

S pesmijo Varno prav na pomen previdnosti v prometu opozarja tudi Rok Terkaj – Trkaj, ki pravi: “lajf ni dirka” in je “treba merkat” ter s tem nagovarja šolarje in njihove starše, ki lahko skupaj pomagajo zmanjšati število žrtev med ranljivimi udeleženci v prometu.