
Jabolka, čaj in čokolada: Kako nam lahko pomagajo živeti dlje
Veliko ljubiteljev zdrave prehrane prisega na pravilo: bolj kot je hrana barvita, bolj je koristna za zdravje. Nutricionisti nas pogosto spodbujajo, naj posegamo po živahnih barvah sadja in zelenjave, saj te barve pogosto nakazujejo na visoko vsebnost antioksidantov, flavonoidov in drugih zdravilnih spojin. A kaj če bi lahko združili barvit, zdrav krožnik z malce sladkega razvajanja in ob tem še podaljšali svoje življenje?
Nova študija na univerzi Edith Cowan v Avstraliji je pokazala, da živila, bogata s flavonoidi, občutno znižujejo tveganje za kronične bolezni ter lahko izboljšajo kakovost in dolžino življenja. V desetletnem opazovanju več kot 120.000 oseb so raziskovalci ugotovili, da ni pomembna zgolj količina “zdravih” živil, temveč tudi raznolikost flavonoidov, ki jih zaužijemo.
In kakšna sploh je povezava med flavonoidi in dolgoživostjo?
Po besedah vodilnega raziskovalca dr. Benjamina Parmenterja je bilo dnevno uživanje približno 500 mg flavonoidov povezano s 16% nižjim tveganjem za smrtnost zaradi vseh vzrokov, ter za približno 10% manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen tipa II in bolezni dihal. Kot zanimivost: toliko flavonoidov najdemo že v samo dveh skodelicah čaja!
A čeprav je čaj priljubljen vir teh zaščitnih spojin, raziskovalci poudarjajo, da je najbolje uživati raznolika živila, saj različni flavonoidi izvirajo iz različnih virov in vsako ima svoj specifičen učinek na telo.
4 živila, ki lahko pomagajo podaljšati življenje
1. Čaj
Topla skodelica čaja pomaga pri prebavi, pomirja stres in zmanjšuje vnetja. A koristi se povečajo, če ga kombiniramo z drugimi flavonoidnimi živili.
2. Jagodičevje
Borovnice, maline in robide niso le okusna sladica, ampak vsebujejo tudi močne flavonoide, ki pomagajo varovati celice pred poškodbami in staranjem. Odlične so v sladicah, jogurtu, smutijih itd.
3. Temna čokolada
Dobra novica za ljubitelje sladkega: temna čokolada (s čim večjim deležem kakava) ni le poslastica, temveč tudi eden najmočnejših flavonoidnih virov med sladicami. Uživanje zmernih količin lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni.
4. Jabolka
Preprosta, cenovno dostopna in neverjetno vsestranska. Jabolka lahko uživamo samostojno ali kot del obroka. Kombinacija jabolk in skodelice čaja je po mnenju raziskovalcev pravi “flavonoidni par”.
Raznolikost je torej ključ. Če si želite podaljšati življenjsko dobo in izboljšati zdravje, si prizadevajte za vsakodnevno uživanje čim več različnih flavonoidnih živil in ne pozabite, da v to kategorijo spadajo tudi nekatera najbolj priljubljena živila na svetu.
Torej, naslednjič, ko boste izbirali med sladoledom ali koščkom temne čokolade z nekaj borovnicami in s skodelico čaja, izberite raje slednjo kombinacijo, ki bo razvajala brbončice in vaše zdravje.