Je jajčni beljak bolj zdrav od jajčnega rumenjaka?

Pa poglejmo…

Polna beljakovin so jajca hiter in enostaven način, kako v kateremkoli času dneva vnesti v telo to zelo pomembno hranilo. Od jajca na oko za zajtrk do omlete za lahko večerjo. Ampak, ali tudi ti večkrat odstraniš rumenjake, da bi prihranila nekaj kalorij in se izognila holesterolu? Že res, da rumenjak vsebuje večino maščob, vendar pa se v njem nahaja tudi večina vitaminov in hranil. In kaj vse zamujaš, če uživaš samo beljake?

1 jajčni beljak 1 jajčni rumenjak 1 celo jajce
Kalorije 16 54 70
Maščobe (g) 0 5 5
Nasičene maščobe (g) 0 2 2
Holesterol (mg) 0 211 211
Natrij (mg) 55 8 70
Ogljikovi hidrati (g) 0 1 0
Vlaknine (g) 0 0 0
Sladkorji (g) 0 0 0
Beljakovine (g) 4 3 7
Vitamin A (IU) 0 244 244
Vitamin B12 (mcg) 0 0.6 0.6
Vitamin D (IU) 0 18.2 18.2
Kalcij (mg) 2.3 21.9 24.2
Folati (mcg) 1.3 24.8 26.1
Kalij (g) 53.8 18.5 72.3
Selen (mcg) 6.6 9.5 16.1
Omega-3 (mg) 0 38.8 38.8

 

Rumenjak je torej tisti del, ki bi ga morala uživati, če si želiš telo oskrbeti z vitaminom A, B12 in D ter tudi dnevno dozo kalcija, folne kisline in omega-3 maščobnih kislin. Če te skrbi holesterol, je priporočen dnevni odmerek 300 mg, kar pomeni, da brez problema zaužiješ celo jajce, vendar pa moraš potem zmanjšati količine ostalih živil, kot so meso, sir in ostali mlečni izdelki, ki jih zaužiješ tekom dneva.