Je kava brezglutensko živilo?

Ne glede na to, ali preizkušaš nov način prehranjevanja, ki iz prehrane izloča gluten ali pa si celo alergična nanj, si se morda že kdaj vprašala, ali je kava brezglutensko živilo. No, odgovor na vprašanje je malo bolj kompliciran kot je le da oziroma ne. Je pa nekaj res: če si se odrekla uživanju glutena, potem se ti ni treba odpovedati tudi uživanju kave, ne boš pa več smela piti raznih kavinih napitkov z dodatki, ki so že nekakšna sladica.

Kavi lahko dodajo gluten med postopkom obdelave
Kava naravno ne vsebuje glutena, lahko pa ga potencialno vsebuje, če pride do kontaminacije iz pšenice, rži ali ječmena. Torej, kava lahko postane glutensko živilo med postopkom obdelave, če jo obdelujejo z napravami, s katerimi obdelujejo glutenska živila. Če torej želiš biti prepričana, da piješ brezglutensko kavo, potem kupi organska, neobdelana zrna in jih sama doma zmelji v kavinem mlinčku.

Kava pa lahko postane glutensko živilo tudi v lokalu
Upoštevaj, da se navzkrižna kontaminacija lahko zgodi tudi v restavracijah in kavarnah, še posebej tam, kjer za pripravo vseh vrst kave, vključno z aromatiziranimi, uporabljajo isti kavni aparat. Zato v lokalih raje naroči navadno kavo ali pa latte in sigurno boš dobila brezglutensko kavo. Poleg tega pa ji ne dodajaj raznih dodatkov ali sirupov, saj se na ta način lahko gluten kaj hitro prikrade v napitek – vedno preveri sestavine na embalaži.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry