fbpx

Je kokosov sladkor res bolj zdrav od belega sladkorja?

Tvoja sladkosnednost mora vedeti!

Vse več in več je dokazov, da sladkor škoduje našemu zdravju. Lahko povzroča napihnjenost, gnilobo zob, akne, poleg tega pa ga povezujejo tudi z večanjem telesne mase in kroničnimi boleznimi. Nič čudnega, da ljudje konstantno iščemo bolj zdrave alternative rafiniranemu belemu sladkorju. Je kokosov sladkor odgovor na to vprašanje? Pa poglejmo…

Naj najprej pojasnimo, kako sta pravzaprav sploh narejena. Za izdelavo rafiniranega belega sladkorja celulozo iz sladkornega trsa ločijo od soka, nato pa sok predelajo in segrevajo toliko časa, dokler ne kristalizira. Da bi dobili čisto belo barvo, sladkor pogosto filtrirajo in belijo s kostno moko. Če si veganka, potem izberi surovi trsni sladkor, ki pri katerem zagotovo ni uporabljena kostna moka.
Kokosov sladkor je narejen z rezanjem cvetov kokosove palme. Ko zberejo dovolj tekočega soka, ga segrevajo toliko časa, dokler voda ne izhlapi in ostane le granuliran prašek karamelne barve.

Čeprav je plus to, da je kokosov sladkor manj obdelan, pa sta tako kokosov sladkor kot tudi sladkor iz sladkornega trsa oba sladili, sestavljeni iz fruktoze, glukoze in saharoze. Preveč fruktoze v prehrani lahko moti presnovne funkcije v jetrih in je povezano s presnovnim sindromom – stanje visokega krvnega sladkorja, visokega krvnega tlaka, visoke ravni trigliceridov v krvi in debelostjo.

Kar se tiče glikemičnega indeksa (GI) – merilo, kako hitro hrana dvigne raven krvnega sladkorja (glikozo) – pa ima beli sladkor glikemični indeks okoli 63, kokosov sladkor pa 54. Nižji GI kokosovega sladkorja upočasni dvigovanje krvnega sladkorja po zaužitju v primerjavi z belim sladkorjem. Razlog se skriva v tem, da, za razliko od trsnega sladkorja, kokosov sladkor vsebuje inulin – topna vlakna in prebiotik, ki lahko upočasni absorpcijo v krvni obtok.

Beli sladkor nima popolnoma nobenih hranil, zaradi česar spada v kategorijo živil s “praznimi kalorijami”. Ena od prednosti kokosovega sladkorja v primerjavi z belim je, da vsebuje majhne količine vitamina C, kalija, magnezija, kalcija, cinka, železa, bakra in fitonutriente. Vendar bi ga morali pojesti na tone, če bi želeli zaužiti priporočene dnevne vrednosti omenjenih hranilnih snovi.

Po drugi strani pa je kokosov sladkor manj sladek od belega sladkorja, čeprav vsebujeta približno enako število kalorij: kokosov sladkor jih na 100 gramov vsebuje okoli 375, beli sladkor pa okoli 385. Ampak, če pečeš slaščice s kokosovim sladkorjem, ga moraš dodati veliko več, da dosežeš enako sladkobo kot bi jo z belim (ali rjavim, ki mimogrede vsebuje 377 kalorij na 100 g) sladkorjem.

Če potegnemo črto, med obema sladkorjema ni drastične razlike – sladkor je sladkor! In čeprav noben sladkor ni zdrav, pa je kokosov kljub vsemu za malenkost manj škodljiv.

Veliko boljša izbira od omenjenih sladkorjev je eritritol (fermentirana glukoza iz korenovke in sadja). Vsebuje 0 kalorij in je odlična zamenjava za sladkor, saj je enako sladek in ga zato v receptih uporabiš enako količino kot bi sladkorja. Upoštevaj pa, da ima rahlo hladen pookus, vendar je vsekakor sladek, primeren tudi za ljudi na ketonski dieti in enostaven za prebavo, zato ga je vsekakor vredno poskusiti, če se želiš izogniti belemu in kokosovemu sladkorju.