To je pravi razlog, zakaj dodajamo mleko v čaj

In v resnici nima nobene veze z okusom…

Vsi pravi ljubitelji čaja natančno vedo, koliko mleka morajo dodati v skodelico za popoln okus. Ampak, kaj pa če vam povemo, da mleko v črnem čaju nima kaj dosti opraviti z okusom?

Verjetno nas kar večina med nami domneva, da je tradicija dodajanja mleka v čaj nastala z razlogom, da bi okrepila njegov okus, vendar smo očitno do zdaj živeli v zmoti.

Ljubezen do čaja z mlekom naj bi segala vse do 18. stoletja, ko so čaj vedno kuhali v loncih, poleg tega pa so ga vedno pili iz skodelic iz porcelana, v katere so vedno najprej natočili malo mleka in šele nato vroči čaj.

Pravi razlog, zakaj so najprej natočili mleko? Da bi preprečili pokanje skodelic zaradi visoke temperature. V 18. stoletju si večina ljudi ni mogla privoščiti dragega in kvalitetnega čajnega kompleta iz kitajskega porcelana. Skodelice, ki si je večina lahko privoščila pa ne bi prenesle temperature vrele vode in bi posledično počile. Da se to ne bi zgodilo, so v skodelico vedno najprej natočili malo mrzlega mleka.