Je sploh dobro trenirati na prazen želodec?

Če si se odločila, da boš s telovadbo malo preoblikovala svoje telo, potem naj imajo treningi vsaj kaj učinka. In prav zato nas je zanimalo, ali ima “postitveni kardio” (orig. “fasted cardio”) – v bistvu treniranje na prazen želodec – res toliko učinka na telo, kot ga ima postitvena dieta.

Kakšne so prednosti kardia na tešče?


Postitven kardio je telovadba s praznim želodcem v postitvenem stanju, v katerem tvoje telo ne predeljuje ali prebavlja hrane. Prednosti vključujejo povečano lipolizo, oksidacijo maščob in znižanje ravni inzulina. Povečana lipoliza je stanje, ko telo razgrajuje maščobne celice in jih uporablja za energijo, oksidacija maščob pa je stanje, ko telo kuri energijo iz maščobnih celic, ko je glikogen (hranilna oblika energije) v telesu nizek. Ko telo počiva, zlasti med spanjem, raven inzulina v krvi začne padati; to pomeni, da se telo obrne k uporabi maščob za energijo namesto ogljikovih hidratov. Vse to vpliva na povečano izgubo telesne maščobe.

Je postitveni kardio potemtakem varen?

Je, če ga izvajamo previdno. Telovadba ali kardio trening v fazi postenja lahko povzroči nizko razven krvnega sladkorja, kar lahko povzroči občutek omotičnosti in pomanjkanja energije. Ker naše telo črpa energijo iz drugega vira, ko delamo kardio, lahko ta energija izvira iz mišic, zato nekateri opazijo izgubo mišične mase – to se dogaja še zlasti pri starejših. Če imaš kakšne presnovne bolezni ali zdravstvene težave, kot je sladkorna bolezen, se je prej najbolje posvetovati s svojim zdravnikom, preden izvajaš kardio na tešče, da preprečiš prenizek krvni sladkor.

Boš med postitvenim kardiom pokurila več maščob ali kalorij?

Obstaja več raziskav glede izgube maščobe in vadbe na tešče, ki pravijo, da lahko izgubimo tudi do 20% več maščobe, če vadbo izvajamo s praznim želodcem, kot pa če pred treningom jemo. Ko je tvoje telo v fazi postenja, tvoje telo za energijo porablja maščobo namesto ogljikovih hidratov, ki si jih zaužila s predhodnim obrokom. Ampak, če trening na tešče izvajaš dlje časa, le-ta postaja vse težji in težji, saj tvoje telo sčasoma potrebuje energijo (iz hrane). Težava pa nastane tudi, ker s praznim želodcem običajno nimaš toliko energije, kot če pred vadbo ješ in posledično vaj ne moreš izvajati tako učinkovito in dlje časa.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry