Je to najboljši anti-age trik? Mandlji naj bi zmanjšali gube za skoraj 10%

Če pozimi razmišljate, kako omiliti gubice ali preprečiti poglabljanje drobnih linij, boste morda najprej pomislili na retinol, antioksidantne serume ali najnovejšo kremo s peptidi. A po besedah strokovnjakinje, dermatologinje dr. Dray, se eden najučinkovitejših anti-ageing “pripomočkov” ne skriva v kopalniški omarici, ampak v vaši shrambi.

V nedavnem videu je razkrila živilo, ki po raziskavah ponuja presenetljivo močne koristi za gladko, zdravo in prožno kožo: mandlji.

Zakaj prehrana tako močno vpliva na staranje kože?

Preden razkrije “superživilo”, dr. Dray v videu poudari, da prehrana neposredno vpliva na hitrost vidnega staranja, še zlasti na nastanek gubic in pojasni, da je staranje posledica dveh dejavnikov:

  • intrinzični (genetika, hormoni, metabolizem)
  • ekstrinzični (UV-sevanje, onesnaženje, alkohol, kajenje in prehrana)

Njeno opozorilo je jasno: “Ne podcenjujte moči uravnotežene prehrane. Ko se slabo prehranjujete, se to vidi na vašem obrazu.”

Najboljše anti-ageing živilo po mnenju dermatologov: mandlji

Mandlji - Modna.si
Mandlji (Foto: Pixabay)
Kaj bi torej morali jesti vsak dan, če želite bolj napeto in sijočo kožo? Mandlje. Mandlji so izjemno bogati z vitaminom E, enim najmočnejših antioksidantov, ki ščiti lipide v kožni barieri.

Dr. Dray pojasni: “Vitamin E se vgradi v lipidne membrane okoli kožnih celic, kjer čaka, da nevtralizira proste radikale in preprečuje poškodbe kože.”

Poleg tega mandlji vsebujejo še:

  • naravni skvalan (vlaženje + zaščita bariere)
  • rastlinske sterole
  • mangan in magnezij
  • beljakovine
  • vlaknine
  • polifenole v rjavi lupinici mandlja

Ta kombinacija deluje protivnetno, krepi kožno bariero, podpira kolagen in zmanjšuje oksidativni stres, ki je glavni pospeševalec prezgodnjega staranja.

Klinični dokaz: mandlji zmanjšajo gube za 9 %

Če se sliši predobro, da bi bilo res, naj vas prepričajo raziskave. V nadzorovani klinični študiji iz leta 2019 so ženske po menopavzi, ki so 16 tednov dnevno uživale mandlje, dosegle:

  • 9 % zmanjšanje globine gub
  • izboljšano enakomernost tena kože

Slikovni rezultati so pokazali opazno izboljšanje v primerjavi s kontrolno skupino. Leta 2021 je sledila nova študija, ki je izboljšanje potrdila in dodala še zmanjšanje pigmentacij. Mandlji so celo povečali odpornost kože na UV-sevanje, kar pomeni manj poškodb in počasnejše staranje.

Koliko mandljev bi morali pojesti?

V raziskavah so sodelujoče uživale 59 g mandljev dnevno, kar je približno 46 mandljev. To je res veliko, zato dr. Dray poudarja, da so potrebne dodatne raziskave o učinkovitosti manjših količin.

Naj mandlji nadomestijo vašo kozmetiko?

Ne. Dr. Dray pravi, da prehrana in kozmetika najbolje delujeta v tandemu. S hudomušnim nasmehom doda: “Meni osebno je uživanje mandljev veliko bolj zabavno kot nanašanje vitamina C, a vsakemu svoje.”

Video je zaključi z opozorilom: “Ne pozabite na zaščitni faktor.”

Torej, če iščete preprost, naraven in znanstveno podprt način za zmanjšanje gub, je dnevno uživanje mandljev ena najbolj presenetljivih in najučinkovitejših koristi, ki jih lahko naredite za svojo kožo.