Je vzkaljeni krompir strupen?

Ali so to le stare vraže?

Lahko jemo vzkaljeni krompir ali je tak krompir strupen? Kaj pa zelene lise?

Zagotovo se ti je že kdaj zgodilo, da si kupila preveč krompirja in ti je sčasoma začel kaliti. Kaj pa zdaj? Bi ga morala zavreči ali ga lahko brez strahu poješ?

Glikoalkaloidi, zelene lise in poganjki

Izkazalo se je, da poganjki vsebujejo potencialno škodljive koncentracije glikoalkaloidov – spojin, ki lahko vsebujejo strupene snovi (kar lahko povzroči zastrupitev s solaninom). Ampak vzkaljeni krompir ni zanič – še vedno ga lahko varno poješ, če odstraniš majhne izrastke in zelene lise. Zavreči ga je potrebno le, če je izredno mehak ali naguban, kar je slab znak. In nikoli ne jej grenkega krompirja!

Kadar jih uživamo v res velikih odmerkih, imajo glikoalkaloidi lahko precej grde učinke; simptomi zastrupitve s solaninom vključujejo bolečine v trebuhu, krče v želodcu, slabost in bruhanje. Ravni teh strupenih spojin v krompirju so na splošno prenizke, da bi imele kakršnekoli slabe učinke. Poganjki pa vsebujejo višje količine kot listi ali gomolji, zato se jih je najbolje izogibati.

Svetloba, vročina ali mehanske poškodbe spodbujajo sintezo glikoalkaloidov, zato je krompir priporočeno shranjevati v hladnem, temnem prostoru. Poleg tega pa svetloba sproži tvorbo klorofila, ki je sam po sebi sicer neškodljiv, vendar zaradi tega krompir postane zelen na tistih mestih, za katere obstaja največ nevarnosti, da bodo postali strupeni.

Pred kuhanjem preprosto odreži poganjke in odstrani vse zelene lise, preostanek krompirja pa je varen za uživanje. Če pa ima krompir nenavadno grenak priokus, je to lahko znak povečane vsebnosti glikoalkaloidov, zato ga ne smemo jesti. Če je zelo naguban in mehak, ga prav tako zavrzi.

Ne spreglej slastnih receptov s krompirjem.