Jesenski okusi: Veganska pita iz sladkega krompirja

Slastna veganska pita iz sladkega krompirja z brezglutenskim testom!

Brez jajc in mlečnih izdelkov je ta pita iz sladkega krompirja in kokosovim testom popolnoma veganska, ne vsebuje pa tudi nobenega rafiniranega sladkorja. Jajca je v receptu nadomestil škrob v obliki tapiokine moke, kravje mleko pa je zamenjalo polnomastno kokosovo. Rezultat je popolnoma enaka, kremna in gladka tekstura.

Veganska pita iz sladkega krompirja

Sestavine:
Za testo:

  • 1 skodelica kokosove moke
  • 1/3 skodelice javorjevega sirupa (ali agavin sirup, kokosov nektar)
  • 1/2 skodelice kokosovega olja
  • 1/2 čajne žličke cimeta v prahu
  • 1/4 čajne žličke soli

Za kremo iz sladkega krompirja:

  • 1 velik sladek krompir, pečen v pečici ali skuhan na pari
  • 3 jedilne žlice tapiokine moke
  • 2/3 skodelice kokosovega polnomastnega mleka iz konzerve
  • 1/4 skodelice + 1 jedilna žlica javorjevega sirupa
  • 1 jedilna žlica sveže naribanega ingverja
  • 2 čajni žlički ekstrakta vanilije
  • 2 čajni žlički cimeta v prahu
  • 1/2 čajne žličke kardamoma v prahu
  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka v prahu
  • 1/4 čajne žličke zmletih nageljnovih žbic

Priprava:

Za kokosovo testo:
1. Pečico segrej na 160°C.
2. V večji posodi z ročnim mešalnikom zmešaj vse sestavine za testo, da nastane drobljiva in lepljiva zmes.
3. Testo pretresi v okrogel pekač premera 22 cm ter ga lepo razporedi in pritisni ob dno in robove, da ustvariš osnovo za pito.
4. Peci v pečici 6-8 minut. Vzemi iz pečice in postavi na stran.

Za kremo iz sladkega krompirja:
5. Sladek krompir položi v večji lonec in ga prekrij z vodo. Posodo pokrij, postavi na štedilnik in vodo zavri. Kuhaj toliko časa, dokler krompir ne postane mehak, ko ga prebodeš z vilico, kar je približno 12 do 15 minut. Druga opcija pa je, da krompir zaviješ v srebrno folijo in ga v pečici pečeš na 200°C 60-90 minut. Krompir prestavi na kuhinjsko desko, da se ohladi.
6. Pečico segrej na 175°C.
7. Ko je krompir dovolj ohlajen, da ga lahko primeš, ga olupi. Mehko sredico stresi v visoko zmogljiv blender.
8. V blender dodaj še ostale sestavine za kremo in zmiksaj do gladkega.
9. Zmes iz sladkega krompirja vlij na testo in enakomerno razporedi.
10. Postavi v segreto pečico in peci 30-40 minut. Ko je pita pečena, jo vzemi iz pečice in pusti ohlajati 30 minut, nato pa postavi v hladilnik za vsaj 8 ur.
11. Pito razreži in postrezi s kepico kokosove smetane ali sladoleda.