fbpx

Jesenski okusi: Zdrava bučna pita malo drugače

Enostavna in zdrava jesenska sladica brez glutena in brez žitaric!

Jesen je tu, s tem pa tudi čas za recepte iz oranžnih buč. Če imaš rada oranžno bučo na tisoč in en način, potem boš navdušena nad današnjim receptom za bučno pito, ki pa je veliko bolj zdrava od klasične ‘pumpkin pie’, kakršna je priljubljena v Ameriki, saj ne vsebuje žitaric in rafiniranega sladkorja.

Bučna pita iz mandljeve moke

Sestavine:
Za piškotno testo:

  • 1/4 skodelice kokosovega olja, stopljenega in ohlajenega
  • 1/3 skodelice kokosovega sladkorja
  • 1 jajce, sobne temperature
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 skodelica fino mlete mandljeve moke
  • 2 jedilni žlici kokosove moke
  • 1/4 čajne žličke sode bikarbone ali pecilnega praška
  • 1/4 čajne žličke soli

Za nadev:

  • 1 pločevinka (425 g) bučnega pireja
  • 2 jajci
  • 1/4 skodelice nesladkanega mandljevega mleka (ali kokosovega mleka)
  • 1/4 skodelice javorjevega sirupa
  • 1/4 skodelice kokosovega sladkorja
  • 1 čajno žličko ekstrakta vanilije
  • 1 jedilno žlico mešanice začimb za bučno pito (ALI 1 1/2 čajne žličke cimeta, 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka, 1/2 čajne žličke ingverja v prahu, 1/4 čajne žličke zmletih nageljnovih žbic)

Za dekoracijo (neobvezno):

Priprava:

1. Pečico predhodno segrej na 175°C. Pekač velikosti 20 x 20 cm obloži s peki papirjem.
2. Za testo: V posodo multipraktika daj kokosovo olje, sladkor, jajce in ekstrakt vanilije. Miksaj 20-30 sekund, da se vse sestavine dobro premešajo. Nato dodaj mandljevo moko, kokosovo moko, pecilni prašek in sol. Miksaj toliko časa, da nastane testo. Pusti ga počivati 5 minut. Testo lahko umesiš tudi na roke ali z električnim mešalnikom, vendar se ga najlažje naredi v multipraktiku.
3. Testo z rokami ali z lopatico enakomerno razporedi po pekaču vse do roba. Naj bo čim tanjše, saj bo med peko tako ali tako narastel.
4. Pekač postavi v segreto pečico in peci 9 minut, nato ga vzemi ven in pusti ohlajati 3-5 minut.
5. Za nadev: V večji posodi do gladkega zmešaj bučni pire, jajca, mandljevo mleko, javorjev sirup, kokosov sladkor, vanilijo in začimbe za bučno pito. Nadev prelij preko testa in pekač nekajkrat z nizke višine spusti na pult, da iz nadeva odstraniš morebitne mehurčke zraka. Peci 50-60 minut oziroma toliko časa, da postane nadev čvrst. Vzemi iz pečice in počakaj, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato pekač prekrij s prozorno folijo in ga postavi v hladilnik za 6-8 ur ali pa čez noč.
6. Pito razreži na 12 enakih kvadratov ter postrezi s sladkorjem v prahu in smetano (ali sladoledom).
7. Pito lahko hraniš v hladilniku do 5 dni.

Ne spreglej pa tudi 6 presenetljivih zdravilnih koristi oranžne buče ter kako narediš bučno masko za zdrav sijaj kože!