Jesenski okusi: Zdrava pečena jabolka nadevana z ovsenimi kosmiči
Malokaj se lahko primerja z občutkom, ki ga imaš ob peki jesenskih dobrot. Prijetne vonjave iz pečice, ki napolnijo celotni dom s toplino, so nekaj nepopisljivega. Jesen je zdaj tudi uradno tu, to pa pomeni, da tržnice kar prekipevajo od jabolk. In ni boljšega načina za vstop v jesen kot s slastnimi pečenimi jabolki brez dodanega sladkorja.
Zdrava pečena jabolka nadevana z ovsenimi kosmiči
Sestavine:
- 6 srednje velikih rdečih jabolk, kot so Fuji ali Gala
- 1/4 skodelice ovsenih kosmičev
- 1/4 skodelice suhih marelic, sesekljanih
- 1/4 skodelice suhih brusnic
- 2 jedilni žlici bučnih semen, soljenih in praženih
- 2 jedilni žlici orehov
- 1/4 čajne žličke cimeta v prahu
- 1/8 čajne žličke muškatnega oreščka
- ščepec zmletih nageljnovih žbic
- ščepec soli
- 1 jedilna žlica javorjevega sirupa
- 1 jedilna žlica kokosovega olja ali kokosovega masla
- zamrznjen jogurt (ali sladoled) za serviranje
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 190°C. Operi in osuši jabolka. S pomočjo izkoščičevalca jabolk ali noža odstrani središče jabolka, da ustvariš luknjo, ki je široka približno 2,5 cm. Ampak pozor, nikar ne zareži jabolka do dna, saj bo drugače polnilo steklo skozi.
2. V posodi zmešaj ovsene kosmiče, marelice, brusnice, bučna semena, orehe, začimbe in sol. Nato dodaj javorjev sirup temeljito premešaj, da so vse sestavine nekoliko navlažene. Če se ti zdi zmes presuha, dodaj še malo javorjevega sirupa.
3. Z mešanico napolni jabolka do vrha. Na vrh mešanice pri vsakem jabolku položi malo kokosovega olja ali masla.
4. Jabolka položi v keramično posodo, ki jo do polovice napolni z vodo. Na rahlo pokrij jabolka s srebrno folijo in peci 20-25 minut. Nato odstrani srebrnofolijo in peci jabolka še nadaljnih 20-30 minut, da jabolka postanejo mehka, vendar ne razpadajo. Vzemi iz pečice inpusti, da se nekoliko ohladijo.
5. Postrezi topla s kepico zamrznjenega jogurta (ali sladoleda) in posipom cimeta.