Kaj je sončarica (+ opozorilni znaki, ki jih morda še ne poznaš!)

Sončarica nima nobene zveze z opeklinami!

Visoke temperature v poletnih mesecih so nekaj, kar enostavno spada zraven poletja (le kdo si želi poletje z manj kot 25°C?). Žal pa lahko vročina in soparno vreme prispevata k določenim zdravstvenim težavam in med te spada tudi sončarica.

Sončarice v nasprotju s splošnim prepričanjem ne dobimo zaradi pretiravanja s sončenjem. Pravzaprav nima nobene povezave s sončnimi opeklinami. Zdravstvena razlaga sončarice (znana tudi kot vročinski udar) je, ko imamo telesno temperaturo višjo od 40 stopinj celzija. Telo reagira bolj na vročino kot pa na samo sonce. Ko sonce opeče kožo, je to vidno na površini telesa, pri sončarici pa se vse (poškodbe organov) dogaja znotraj telesa.

Vročinski udar lahko vpliva na delovanje notranjih organov, kot so možgani, ki ga povzroči dolgotrajna izpostavljenost visokim temperaturam pogosto v kombinaciji z dehidracijo.

Simptomi

Prav zato, ker poškodbe niso vidne navzven, moramo biti pozorni na simptome. Sončarica je lahko zelo nevarna in lahko povzroči:

  • spremembo vedenja
  • napade zmedenosti
  • nezavest

Paradoksalno pa je, da se mnogi ljudje, ki trpijo zaradi vročinskega udara, kljub visokim temperaturam morda sploh ne potijo.

Ostali, bolj znani simptomi vročinskega udara ali sončarice so še:

  • močan glavobol
  • pordela vneta koža
  • slabost in bruhanje
  • omotičnost
  • mišična oslabelost

Blažji znaki prekomerne izpostavljenosti vročini lahko vključujejo omedlevico, izčrpanost od vročine in vročinske krče.

Razlog, zakaj vročinski udar lahko vpliva na tvoje organe se skriva v tem, da celice tvojega telesa potrebujejo zelo natančno določen temperaturni razpon, da vsi “stroji” delujejo pravilno. Če je telo izpostavljeno temperaturam, ki so previsoke ali prenizke, lahko to vpliva na slabše delovanje organov, kot so možgani. Da jih prizadane sončarica so najbolj v nevarnosti ljudje v skrajnih starostnih skupinah (zelo mladi ali zelo stari) in ljudje s kroničnimi boleznimi.

Kako ukrepati, če dobiš sončarico ali vročinski udar

Ob hudem vročinskem udaru je nujen obisk zdravnika. Poleg tega pa se je nemudoma treba umakniti v senco in s telesa odstraniti čim več nepotrebnih oblačil. Z ventilatorji in obkladki nato pomagaj znižati telesno temperaturo.