Kaj kupiti (in česa ne) v trgovinah s hitro modo

4 stvari, ki jih je vredno poskusiti in 4, ki se jih čim bolj izogibaj!

H&M, Zara, Mango, Topshop: Obožujemo kupovanje najnovejših, svežih trendov z modnih brvi, ne da bi morale zanje jemati kredit. Vendar pa je prava umetnost ugotoviti, katere kose se ti dejansko splača kupiti in katere boš že po zgolj enem nošenju zavrgla ali pa na njih preprosto pozabila, saj so bili muha enodnevnica. Sledi kratek seznam štirih stvari, ki bi jih morala kupiti in štirih, ki jih brez slabe vesti spreglej v trgovinah s hitro modo.

Kaj kupiti:

1. Kose z dobirimi recenzijami strank: Na spletnih straneh znamk poišči koristne (in običajno tudi zelo poštene) povratne informacije ostalih kupcev. Seveda je že samoumevno, da višjo oceno kot ima izdelek, večje zadovoljstvo imajo z njim lastniki in zato je veliko bolj verjetno, da boš z izdelkom zadovoljna iz trgovine odkorakala tudi ti.

2. Umeten semiš: Veliko težje ga je prepoznati kot umetno usnje, saj je umeten semiš skoraj popolnoma identičen pravemu. Je pa umetnega veliko lažje čistiti, poleg tega pa je tudi veliko cenejši.

3. Nevtralne barve: V nasprotju z živahnimi barvami, ki lahko pogosto izgledajo ceneno in neokusno, je oblačila v nevtralnih barvah veliko lažje nositi iz sezone v sezono. Poleg tega pa je tudi precej manj možnosti, da bo barva med pranjem zbledela, kar se pogosto zgodi pri cenenih oblačil v močnih barvah.

4. Oblačila, ki jih lahko pereš v pralnem stroju: Prihranila boš denar, poleg tega pa tudi veliko bolj ponosila oblačila, ki so preprosta za čiščenje. Za razliko od tistih, ki zahtevajo suho čiščenje.

Ignoriraj:

1. Klasične/osnovne kose, ki jih konstantno nosiš: Tiste kavbojke z visokim pasom ali bela majica se zdijo zelo ugodne, ampak če ju boš nosila najmanj enkrat na teden, potem si zagotovo želiš, da bi vsaj nekaj časa trajale. Zato za taka oblačila zapravi malo več denarja, trendovske in sezonske kose pa kupuj v trgovinah s hitro modo.

2. Karkoli z manjkajočim gumbom, pokvarjeno zadrgo, raztrganim šivom,…: Lahko si rečeš, da boš oblačilo že jutri nesla na poprvilo k šivilji, ampak po vsej verjetnosti bo še nekaj tednov ležalo v vrečki pri vratih. Poleg tega pa je zapravljanje denarja za popravilo poceni oblačil povsem nesmiselno.

3. Replika dizajnerskega kosa: Zakaj? Ker to ni natančna kopija. Knockoffs-e je zelo enostavno prepoznati, ko gre za kvaliteto in izdelavo. Namesto replik se raje odloči za kose, ki posnemajo estetiko dizajnerskih različic in se čim bolj izogibaj ponaredkov.

4. Posebna priložnostna oblačila: Že res, da je tista svetleča obleka idealna za novoletno zabavo, vendar pa je zelo velika verjetnost, da boš bleščice puščala povsod naokoli, saj dobra kvaliteta in nizka cena običajno ne gresta z roko v roki.