Domov » Lepota & zdravje » Kaj narediti, ko se začne opečena koža luščiti

Kaj narediti, ko se začne opečena koža luščiti

Lepota & zdravjeNega
Kaj narediti, ko se začne opečena koža luščiti
📷 Profimedia

Veliko lažje je v teoriji kot v praksi, ampak nikar je ne trgaj!

Opeklo te je sonce in kaj kmalu se ti lahko začne koža na opečenem predelu luščiti. Fuj. Če tudi ti čutiš potrebo po trganju odmrle kože, tega nikar ne počni! Kakršnokoli pospeševanje odstranjevanja opečene, luskajoče kože se ti lahko na dolgi rok maščuje.

Trganje opečene kože poveča možnost za brazgotnjenje, saj se suha koža lušči v različnih debelinah, zato je odmrlo kožo najbolje pustiti, da sama opravi piling. Proces luščenja lahko traja dva do štiri dni po tem, ko rdečica od opekline izgine ali pa šele po enem tednu, odvisno od resnosti opekline. Žal se lupljenja opečene kože ne da preprečiti. Pomembno je, da redno uporabljaš kreme z zaščitnim faktorjem in se že preventivno poskušaš izogniti sončnim opeklinam.

Vendar pa ima luščenje kože poseben namen: na ta način tvoje telo odstranjuje celice kože, ki so jih poškodovali UV sončni žarki. Še ena dobra novica: proces zdravljenja lahko nekoliko pospešiš z določenimi sredstvi, ki jih imaš morda že doma.

Na opečeni predel nanesi hidrokortizonsko kremo in vlažilno kremo, da zmanjšaš vnetje in nekoliko ublažiš luščenje. Opeklino lahko omiliš tudi z domačimi ovsenimi kosmiči namočenimi v mleku in hladnimi obkladki: brisačo prepoji s posnetim mlekom ali antioksidantnim zelenim čajem.

Čeprav se ti morda luskasta koža zdi nekoliko nagravžna, pa naj ti bo le-ta opozorilo, da od zdaj naprej pogosteje naneseš kremo z zaščitnim faktorjem, ki naj znaša vsaj 30, poleg tega pa kožo zaščiti tudi z oblačili in pokrivali.

Ne spreglej pa tudi genijalnega trika, kako nanesti kremo z zaščitnim faktorjem na naličen obraz!