Domov » Lepota & zdravje » Res veš, kaj pomeni, če imaš na nohtih bele lise?

Res veš, kaj pomeni, če imaš na nohtih bele lise?

Lepota & zdravjeZdravje
Res veš, kaj pomeni, če imaš na nohtih bele lise?
📷 Unsplash

Vse smo že slišale govorice, da bele lise na nohtih pomenijo pomanjkanje kalcija, ampak to ne bi moglo biti dlje od resnice. Da bi pomanjkanje kalcija povzročalo bele lise na nohtih je največji mit, ki pa mu sledi mit o pomanjkanju cinka. In če so vsi ti miti zgolj laži, kaj potem dejansko povzroča bele lise na nohtih?

Resnica je, da so bele lise zelo pogoste in nenevarne ter sploh ne kažejo na kakršnokoli pomanjkanje vitaminov. Najbolj pogosto so znak nedavnih poškodb nohtne plošče (trdi del nohta) ali matrice (del, iz katerega raste nohtna plošča, ki se nahaja tik pod obnohtno kožico pod površjem kože). Tako kot upogibanje ali zlaganje prozorne plastike povzroča bele lise, je povsem enako z izvajanjem pritiska na nohte. Povsem logično, kajne?

Bele lise so začasne in z rastjo nohta sčasoma izginejo. Nekaj povsem drugega in zaskrbljujočega pa so temne lise. Če si si pred kratkim priprla prste z vrati, potem ne skrbi, saj je modrica (ali črnina) povsem normalna posledica. Če pa si jih nisi, potem pa so črne, rjave ali vijolične lise lahko znak kožnega raka. Nemudoma se odpravi k zdravniku!