Kaj se zgodi, če vsak dan za zajtrk jeste jajca

Enostaven jutranji obrok, ki lahko v trenutku spremeni vaše razpoloženje!

Jajca so nasitna in okusna in pogosta izbira za zajtrk čez vikend, za razliko od delovnega tedna, ko si le redko kdo vzame čas in pred službo za zajtrk naredi umešana ali na oko, saj je veliko lažje le vzeti banano ali jabolko in pojesti na poti v službo. Problem? Lakoto začutimo že precej pred časom za malico in tako moramo nekaj ur poslušati kruljenje v želodcu, poleg tega pa smo ves ta čas do malice brez energije in brezvoljni.

Svoje razpoloženje lahko že navsezgodaj zjutraj izboljšate tako, da zaužijete jajca – natančneje, 3 jajca. Zakaj jajca? Ker so popolni mali paketki. Ne le, da so polni beljakovin (okoli 7 gramov jih vsebuje vsako jajce), ampak rumenjaki vsebujejo tudi omega-3 maščobne kisline (se borijo proti vnetjem v telesu), vitamine D, E in B12 ter minerale, kot je selen. Poleg tega pa že dve jajci na dan zapolnita polovico vaših dnevnih potreb po hranilu holinu, ki izboljšuje spomin.

Jajca imajo ogromno nasprotnikov, vendar tí živijo v zmoti

Kaj pa ves holesterol, ki ga vsebuje rumenjak? Bi morali res jesti le še omlete iz beljakov? Jajca vsebujejo vseh 9 aminokislin, ki so nujno potrebne za obnovo mišic in tkiv v telesu. Res je, da jajca vsebujejo holesterol, vendar pa jajčni holesterol nima kaj dosti vpliva na holesterol v krvi, ki oža in posledično zapira žile.

Nutricionisti opozarjajo, da na količino dnevno zaužitih jajc vpliva predvsem to, kako izgleda vaša preostala prehrana. Če ste aktivni, uživate zdravo hrano (veliko sadja, zelenjave, pustih beljakovin), potem imate od nekaj jajc na dan lahko le koristi.

Kako biti kreativen z jajci

Ko jeste jajca vsak dan, se lahko kaj hitro naveličate njihovega okusa, zato je treba postati kreativen.

Jajca lahko naredite z zamrznjeno zelenjavo: brokoli in cvetačo (ali katerokoli drugo zelenjavo) najprej malo pokuhajte, nato pa vmešajte jajca. Druga opcija je, da jih naredite z grahom in koruzo, ki dodata teksturo in sladkost. Tretja opcija je tuna ali pa na kose narezana hrenovka. Četrta opcija je, da trdo kuhana narežete v solato ali iz njih naredite jajčno solato. Peta opcija je, da jajce na oko položite na toast z avokadom.

Morda boste kar preskočili malico in z lahkoto počakali na kosilo

Ker jabolko in banana (in vsi sadni smutiji, če jim ne dodate arašidovega ali mandljevega masla) ne vsebujeta nič beljakovin, boste kaj hitro po zaužitju čutili lakoto. Po treh jajcih, s katerimi zaužijete kar 21 gramov beljakovin, pa lakote ne boste čutili vse do kosila, zaradi česar se boste veliko lažje osredotočili na službena opravila in jih tudi hitreje ter bolj učinkovito opravili.