fbpx

Kaj se zgodi, če vsak dan za zajtrk ješ jajca

Enostaven jutranji obrok, ki lahko v trenutku spremeni tvoje razpoloženje!

Jajca so nasitna in okusna, ampak med delovnim tednom si le redko kdo vzame čas in pred službo za zajtrk naredi umešana ali na oko, ker je veliko lažje le vzeti banano ali jabolko in pojesti na poti v službo. Problem? Lakoto začutiš že precej pred časom za malico in tako moraš nekaj ur poslušati kruljenje v želodcu, poleg tega pa si ves ta čas do malice brez energije in brezvoljna, po malici pa tako sita, da komaj živiš.

Svoje razpoloženje lahko že navsezgodaj zjutraj izboljšaš tako, da zaužiješ jajca – natančneje, 3 jajca. Zakaj jajca? Ker so popolni mali paketki. Ne le, da so polni beljakovin (okoli 7 gramov jih vsebuje vsako jajce), ampak rumenjaki vsebujejo tudi omega-3 maščobne kisline (se borijo proti vnetjem v telesu), vitamine D, E in B12 ter minerale, kot je selen. Poleg tega pa že dve jajci na dan zapolnita polovico tvojih dnevnih potreb po hranilu holinu, ki izboljšuje spomin.

 

Jajca imajo ogromno nasprotnikov, vendar tí živijo v zmoti

Kaj pa ves holesterol, ki ga vsebuje rumenjak? Bi morala res jesti le še omlete iz beljakov? Jajca vsebujejo vseh 9 aminokislin, ki so nujno potrebne za obnovo mišic in tkiv v telesu. Res je, da jajca vsebujejo holesterol, vendar pa jajčni holesterol nima kaj dosti vpliva na holesterol v krvi, ki oža in posledično zapira žile.

Nutricionisti opozarjajo, da na količino dnevno zaužitih jajc vpliva predvsem to, kako izgleda tvoja preostala prehrana. Če si aktivna, uživaš zdravo hrano (veliko sadja, zelenjave, pustih beljakovin), potem imaš od nekaj jajc na dan lahko le koristi.

 

Kako biti kreativen z jajci

Ko ješ jajca vsak dan, se lahko kaj hitro naveličaš njihovega okusa, zato je treba postati kreativen.

Jajca lahko narediš z zamrznjeno zelenjavo: brokoli in cvetačo (ali katerokoli drugo zelenjavo) najprej malo pokuhaj, nato pa vmešaj jajca. Druga opcija je, da jih narediš z grahom in koruzo, ki dodata teksturo in sladkost. Tretja opcija je tuna ali pa na kose narezana hrenovka.

 

Morda boš kar preskočila malico in z lahkoto počakala na kosilo

Ker jabolko in banana (in vsi sadni smutiji, če jim ne dodaš arašidovega ali mandljevega masla) ne vsebujeta nič beljakovin, boš kaj hitro po zaužitju čutila lakoto. Po treh jajcih, s katerimi zaužiješ 21 gramov beljakovin, pa lakote ne boš čutila vse do kosila, zaradi česar se boš veliko lažje osredotočila na službena opravila in jih tudi hitreje ter bolj učinkovito opravila.

Te morda zanima tudi, ali lahko jajca hraniš na sobni temperaturi ali morajo biti v hladilniku?