Kaj ti barva urina pove o tvojem zdravju

Veliko več, kot si misliš!

Bodimo iskrene: večina med nami le bežno (ali pa sploh ne) pogleda svoj urin v straniščni školjki, čeprav bi si ga morale za svoje dobro veliko bolje ogledati. Barva tvojega urina lahko dejansko razkrije cel kup zdravstvenih težav.


Do zdaj zelo verjetno že veš, da bolj kot je tvoj urin temno rumene ali jantarjeve barve, bolj si dehidrirana. Voda predstavlja približno 2/3 tvojega telesa, zato je zelo pomembno, da je zaužiješ dovolj in nikoli ne dopustiš, da postane tvoje telo dehidrirano. To se lahko zgodi, če ne piješ dovolj vode ali pa če jo izgubljaš več kot običajno – na primer če bruhaš ali imaš drisko.

Večina ljudi potrebuje na dan nekje od 1.5 do 2 litra vode, kar je približno 8 do 10 kozarcev. Potrebno se je zavedati, da tvoje telo potrebuje vodo, kijo lahko zaužiješ tudi v obliki sadih in zeliščnih čajev, nikakor pa pri hidraciji ne pomagajo dietne, kofeinske, gazirane pijače, saj te lahko v resnici še bolj dehidrirajo.

Poleg dehidracije, ali sploh veš kaj pomeni, če tvoj urin ni rumenkaste barve? Beri naprej in izvedela boš, na kaj nakazuje določena barva…

Za optimalno zdravje in hidracijo bi moral biti tvoj urin svetlo rumene (slamnate) barve – ne presvetel in pretemen. V kolikor je svetlejši od svetle slamnate barve, potem zelo verjetno piješ več vode kot je tvoje telo potrebuje. To sicer ni problematično, lahko je le moteče, ker moraš zelo pogosto hoditi na stranišče.

Temnejši urin običajno nakazuje, da tvojemu telesu primanjkuje vode in bi morala čim prej popiti kozarec vode. Na splošno velja, da temnejši kot je urin, bolj tvoje telo potrebuje h2O. Če je urin temno rumene barve, potem takoj popij kozarec vode, v kolikor pa je jantarjeve barve pa popij kar dva kozarca.

Običajno zeleni urin ni nevaren in je le posledica hrane, ki si jo zaužila. Zelo pogosto urin obarvajo šparglji ali pa umetna barvila v hrani.

Zelo redko pa je zeleni urin posledica zdravstvenega problema – družinske hiperkalcemije, ki je zelo redka genetska bolezen. Urin pa se lahko obarva zeleno tudi kot stranski učinek uživanja določenih zdravil.

Tudi rdečkast urin je pogosto popolnoma nenevaren, če si pravkar uživala rdečo peso ali rabarbaro. V kolikor pa nisi pred kratkim uživala nobenega od omenjenih živil, pa je lahko rdeči urin znak, da je v njem prisotna kri, kar lahko nakazuje na infekcijo ali raka na mehurju, ledvicah in, pri moških, prostati. Če nisi prepričana, kaj bi lahko bil vzrok za rdeči urin, potem čim prej obišči svojega zdravnika.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry