Domov » Lepota & zdravje » Kaj ti stanje tvojih las sporoča o tvojem zdravju

Kaj ti stanje tvojih las sporoča o tvojem zdravju

Lepota & zdravjeNega
Kaj ti stanje tvojih las sporoča o tvojem zdravju
📷 Janni Olsson Delér

Že od lanskega poletja čakaš, da bi ti sprednji lasje prerastli frufru ali pa tvojemu mastnemu lasišču ne pomaga več niti suhi šampon? Potem je skrajni čas, da namesto (pre)pogostih obiskov frizerskega salona, raje določiš datum na koledarju za obisk osebnega zdravnika. Lasne težave, s katerimi se moramo dnevno spopadati – od prhljaja do izpadanja ali pa ekstremno počasno rastjo las – so lahko posledica našega dejanskega zdravstvenega stanja, kot je na primer pomanjkanje vitaminov, ki jih je potrebno telesu zagotavljati vsak dan.

Če se stanje tvojih las brez posebnega razloga poslabša (las nisi obremenjevala z ekstremnim posvetljevanjem), bi jim morala posvetiti malo več pozornosti. Lasje, ki postanejo bolj krhki in lomljivi, poleg tega pa še zelo počasi rastejo, so lahko znak za pomanjkanje vitaminov in beljakovin v telesu. To se najbolj pogosto dogaja ženskam, ki so podhranjene zaradi ekstremnih diet ali pa zgolj ne posvečajo dovolj pozornosti zdravemu načinu prehranjevanja in uživanju z vitamini, maščobnimi kislinami in cinkom bogate hrane. Obstajajo pa tudi določeni simptomi povezani z lasmi, ki lahko namigujejo na kakšen drug zdravstven problem – od hormonskega neravnovesja do stresa – in v nadaljevanju ti razkrivamo in obrazložimo čisto vse.

Prhljaj: Najprej dobre novice – prhljaj ni vzrok za izpadanje las in ne nastane zato, ker bi bilo s tvojim splošnim zdravjem kaj narobe. Pri večini ljudi prhljaj ne odraža dejanskega zdravstvenega stanja, je pa včasih povezan z zdravstvenim stanjem, kot je seboreični dermatitis, luskavica, glivična okužba lasišča ali ekcem. Zaskrbljena? Obišči zdravnika.

Izpadanje las: Povsem normalno je, da dnevno izgubiš nekaj las, ampak če pa opaziš povečano izpadanje kot običajno, pa se pojdi čim prej testirati za hipotiroidizem ali anemijo. Povečano izpadanje las je lahko posledica novih zdravstvenih stanj ali poslabšanja kroničnih zdravstvenih stanj. Pogosto nastane zaradi neravnovesja hormonov ščitnice, diabetesa, pomanjkanja železa, lupusa in vnetnih črevesnih bolezni. Emocionalni ali fizični stres je prav tako lahko vzrok za povečano izpadanje las, kot tudi določena zdravila.

Zelo mastno lasišče: Poleg tega, da si prisiljena zaradi njega stalno nositi v torbici potovalno verzijo suhega šampona, pa mastno lasišče povzročajo preveč produktivne lojnice, ki so lahko posledica večih dejavnikov, kot na primer neuravnoteženi hormoni ali sprememba v hormonih, nova dieta ali pa je vzrok genetski. Mastne lase poskusi kontrolirati z rednim šamponiranjem, ko pa tudi to ne pomaga in imaš konec dneva že povsem mastne lase, bi se morala naročiti na pregled pri strokovnjaku za težave z lasmi in lasiščem. So pa za mastno lasišče lahko krivi tudi drugi zdravstveni problemi, kot je na primer seboroični dermatitis. Pri tej bolezni so vidni rumeni oljni madeži, prav tako pa se tudi prekomerno proizvaja maščoba. Luskavica pa je druga bolezen lasišča, ki jo povzroča mastno lasišče, če so žleze lojnice preveč produktivne.

Srbeče lasišče: Stalno srbeče lasišče je lahko znak kožnih bolezni, kot sta seboroični dermatitis ali psoriaza lasišča. Psoriaza je avtoimunska bolezen, ki povzroča rdeče luskaste zaplate na lasišču. Drugi vzroki pa so lahko alergije, ekcem in reakcije na določena barvila, šampone in tretmaje.

Tekstura se spreminja: Če se je tekstura las spremenila brez posebnega razloga, je to lahko posledica neuravnovešenih hormonov. To se zgodi pri ženskah zaradi staranja, ki imajo nihanja v hormonskem ravnovesju, prav tako pa tudi pri mlajših ženskah med nosečnostjo. Če ne jemlješ popolnoma nič od tega, potem bi morda morala razmisliti o prehranskih dodatkih, kajti pomanjkanje določenih vitaminov, kot so vitamin A, cink ter maščobne kisline, lahko privedejo do spremenjene teksture las. Zato raje razmišljaj o prehranskih dodatkih, kot pa zamenjavi izdelkov za lase.

Lasje nočejo rasti: Če sprednji lasje nikakor nočejo prerasti frufruja, to pomeni, da je cikel rasti las krajši kot običajno in ti zato lasje rastejo precej počasneje. En izmed glavnih razlogov, zakaj ti lasje nočejo hitreje rasti je lahko pomanjkanje vitaminov in beljakovin v tvoji dieti. Po drugi strani pa je vzrok lahko tudi prekomerno toplotno obdelovanje las ali pa prepogosto barvanje.

Zgodnje sivenje las: Ženski lasje postanejo sivi zaradi staranja, saj pigmentne celice v lasnih foliklih postopoma upadajo, zaradi česar se posledično ne proizvede dovolj melanina, lasje pa med rastjo postanejo sivi ali beli. Večina belcev običajno začne siveti v srednjih tridesetih, kot prezgodnje sivenje pa se šteje, če začneš opažati prve sive lase nekje pri dvajsetih. Praviloma se sivenje ne šteje kot znak, da je nekaj narobe s tvojim zdravjem – razlog, da nekdo posivi hitreje kot drugi, ni popolnoma znan, vendar pa genetika pri tem igra pomembno vlogo. V nasprotju s splošnim prepričanjem, pa stres (čustven, psihološki ali fiziološki) ne povzroča sivenja.