Domov » Zanimivosti » Kako dolgo bi morala biti v zvezi preden se zaročita

Kako dolgo bi morala biti v zvezi preden se zaročita

Zanimivosti
Kako dolgo bi morala biti v zvezi preden se zaročita
📷 Profimedia

Sezona porok je za nami, ampak zakaj imamo občutek, da toliko parov hiti z natikanjem zaročnih prstanov? Na primer Ariana Grande in Pete Davidson – par naj bi postala konec maja, že po nekaj tednih pa sta se zaročila. Pa lahko takšna razmerja dejansko trajajo? Hitre zaroke in sprehodi do oltarja naj ne bi bili dober znak za dolgotrajno zvezo.

Če se osredotočimo na Ariano in Peta – hitra zaroka pomeni, da v resnici sploh še ne poznata drug drugega. Zaslepljena sta s strastjo, poželenjem in navdušenjem, ki se zgodi, ko so razmerja sveža. Motivirana sta za zaroko zaradi seksualne želje, strasti med njima ter poželenja in obsedene želje, da bi s to osebo preživela ves čas. Nenehno razmišljata drug o drugem in si ne predstavljata življenja drug brez drugega.

Pari, ki se zaročajo (in poročajo) v naglici, bi si morali prej zastaviti tri vprašanja – odgovori bi jim pomagali ugotoviti, kako pripravljeni so na sprehod do oltarja:

1. Ali popolnoma zaupata drug drugemu?
2. Ali dobro rešujeta konflikte in se soočata s stresom?
3. Ali si delita podobne vrednote?

Dva meseca je premalo časa, da bi ustvarila zaupanje, ugotovila, ali sta si podobna v ključnih življenjskih vrednotah in ali se dobro spopadata z nesoglasji in konflikti. Ko so pari zaslepljeni s strastjo in poželenjem, partnerja ne vidijo v pravi (resnični) luči. Namesto tega so zaslepljeni z strastno ljubeznijo in idealizirajo drug drugega. Partner ne more ničesar narediti narobe, partner je najboljši.

Biti strasten in posvečati partnerju pozornost je ena stvar; resnično poznavanje človeka in razvijanje duševnega zaupanja in udobja pa potrebuje svoj čas. Študije so pokazale, da mora preteči vsaj 12 do 18 mesecev preden strast in poželenje nekoliko upadeta in lahko končno vidimo svojega partnerja v pravi luči z vsemi napakami. Po treh mesecih partnerji preidejo iz zaljubljene faze v fazo navezanosti in začutijo občutek druženja, ki presega fizično privlačnost.

Ampak, če se s partnerjem resnično dobro poznata, vesta kaj vsak od vaju želi, potem je to to. Lahko se zaročita, tudi če sta skupaj šele nekaj mesecev, saj imata potencial, da vajina zveza traja večno. Vsaka med nami ve, kaj išče pri partnerju in ko to najdeš, ne išči več.