Domov » Prehrana & Recepti » Kako dolgo so užitna domača jajca (+ kako ugotoviš, ali jim je potekel rok)

Kako dolgo so užitna domača jajca (+ kako ugotoviš, ali jim je potekel rok)

Prehrana & ReceptiZanimivosti
Kako dolgo so užitna domača jajca (+ kako ugotoviš, ali jim je potekel rok)
📷 Unsplash

Številni med nami se veliko raje kot v trgovino, po jajca odpravimo na kmetijo ali pa na tržnico. Na embalaži takšnih jajc običajno ni roka trajanja in tu nastane težava. Do kdaj bi morala takšna jajca porabiti? Kakšen je rok trajanja domačih jajc?

Vse je odvisno od povrhnjice

Ko gre za sveža jajca proste reje, je zelo pomembna povrhnjica. To je zelo tanka, skoraj neopazna zaščitna membrana, ki se nahaja nad lupino sveže izvaljenega jajčeca. To je pregrada med jajčno lupino, ki je porozna in dovzetna za mikrobe in bakterije, ter vsem dobrim stvarem v notranjosti. Zaradi povrhnjice ostaja jajce sveže.

Kakšen je torej rok trajanja?

Če se s svežih jajc ni odstranilo povrhnjice z vodo in milom (torej imajo na površini še kakšno perje, slamo ali kakec), potem bodo ostala sveža najmanj en mesec izven hladilnika, vsekakor pa jih je najbolje pojesti v dveh tednih, saj bodo v tem času najboljšega okusa. Po dveh tednih je tudi veliko bolje, da jajca prestaviš v hladilnik, kjer jih lahko brez problema hraniš še 4 tedne.

Jajca, ki so popolnoma čista, ker so bila umita, je potrebno takoj shraniti v hladilnik in jih pojesti v šestih tednih. Umita jajca običajno prodajajo v trgovinah, zato je zelo pomembno, da se držiš roka trajanja.

Kako ugotoviti, ali je jajcem potekel rok trajanja

Če se ne spomniš, kako dolgo že imaš jajca v hladilniku – kupljena sveža na kmetiji ali pa v trgovini – je najboljši način, da jih preizkusiš z vodnim trikom.

  • Vzemi jajce in posodo z vodo, ki je dovolj globoka, da se jajce potopi v celoti in je nad njim še nekaj dodatnih centimetrov vode.
  • Jajce nežno položi na dno sklede in počakaj, da vidiš, ali ostane na dnu ali priplava na vodno gladino.
  • Če jajce potone na dno in leži na boku, je še vedno zelo sveže. Če stoji navpično, je še vedno užitno, vendar mu bo kmalu pretekel rok.
  • Vsako jajce, ki plava na vodni gladini, ima pretečen rok trajanja in ga ne bi smeli uživati.

Zakaj? Povrhnjica, o kateri smo govorili prej, se sčasoma poslabša in razpade, kar omogoča vstop zraka v jajce, hkrati pa tudi vlagi v jajcu, da uhaja ven. Več zraka in manj tekočine v notranjosti povzroči, da jajce plava na površini. Kakšen trik!