Kako enostavno ugotoviš, ali so jajca še vedno dobra za uživanje
Se tudi ti ne spomniš, kdaj si kupila jajca, ki jih imaš v hladilniku?
Nedeljsko jutro je in za zajtrk so ti zadišala umešana jajca. Ampak, imaš en problem: ne moreš se spomniti, kdaj si kupila jajca. Je bilo to 10 dni nazaj? Morda 14? Ali celo prejšnji mesec, če nisi ravno velika potrošnica jajc. Kakorkoli, s tem enostavnim trikom boš v trenutku ugotovila, ali so jajca še dobra (beri: varna) za uživanje.
Kaj potrebuješ: Jajca in skledo napolnjeno z mrzlo vodo, ki naj bo dovolj globoka, da se jajca lahko potopijo.
Postopek: Nežno spusti jajce v vodo in opazuj, kaj se bo zgodilo. Če se jajce potopi na dno in nagne na eno stran, potem je sveže in popolnoma varno za uživanje. Če se jajce potopi, ampak pokončno stoji na dnu posode, je še vedno varno za uživanje, vendar ga moraš zelo kmalu pojesti. Če pa lebdi na vodni gladini, pa ga moraš takoj zavreči, saj ni varno za uživanje.
Zakaj ta trik deluje: jajčne lupine so polprepustne in ko se jajce stara, tekočina v notranjosti izhlapeva, njen prostor pa zapolni zrak. Več kot je v notranjosti jajca zraka, bolj bo lebdelo na vodni gladini.