Domov » Lepota & zdravje » Kako enostavno ugotoviti, ali imaš prehlad ali gripo

Kako enostavno ugotoviti, ali imaš prehlad ali gripo

Lepota & zdravjeZdravje
Kako enostavno ugotoviti, ali imaš prehlad ali gripo
📷 Profimedia

Gripe in prehlade pogosto mečemo v isti koš in to s precej dobrim razlogom. Oba sta bolezni dihalnih poti, ki sta najpogostejša v istem letnem času (zimski meseci). Prav tako imata zelo podobne simptome: kihanje, zamašen nos, vneto grlo itd. Zato je zelo težko razločiti, ali sta boleče grlo in utrujenost le znaka navadnega prehlada ali bolj resnega virusa gripe.

Ampak, čeprav sta si zelo podobna, pa obstaja nekaj ključnih razlik, po katerih lahko sama doma ločiš gripo od prehlada. Prehlad je običajno blažji od gripe in manj nevaren, zato je precej bolj tvegano, če zboliš za gripo (najbolj izpostavljeni so ljudje s slabšim imunskim sistemom, starejši ljudje, nosečnice in otroci).

Razlikovanje simptomov za gripo in prehlad

Tako gripo kot tudi prehlad povzročajo virusi, vendar pa ju povzročajo različni virusi. Čeprav so nekateri simptomi enaki, pa se razlikujejo v intenzivnosti in verjetnosti, da se pojavijo. Ljudje, ki zbolijo za prehladom, imajo bolj verjetno zamašen nos in nosni izcedek od ljudi, ki zbolijo za gripo. Pri prehladu imamo tudi manj verjetno vročino, medtem ko je pri gripi zelo verjetna.

Pri gripi nas pogosto obliva mrzlica, pri prehladu pa ne. In v kolikor imaš po vrhu vsega še glavobol, potem je zelo verjetno, da si zbolela za gripo, ne za prehladom. Virus gripe pa lahko povzroči tudi nekatere komplikacije, kot so bakterijske okužbe, pljučnica in druge težave z dihanjem, česar virus prehlada ne povzroča.