Samovzhajajoča moka: Kako jo lahko enostavno naredimo doma

Tudi iz mandljeve moke!

Samo-vzhajajoča moka je zaslužna za puhaste palačinke, visoka peciva in muffine, ki se lahko kosajo s katerimikoli iz pekarne. Ker jo domači recepti pogosto zahtevajo, ti danes razkrivamo enostaven recept, kako jo pripraviš kar sama doma. Skrivnost ni nobena skrivna sestavina, ampak samo kombinacija sestavin: moka, pecilni prašek in sol.

Samo-vzhajajoča moka

Sestavine:

  • moka (bela, pirina, mandljeva itd.)
  • pecilni prašek
  • sol

Priprava:

1. V posodo stresi 1 skodelico pšenične/pirine moke, 1 1/2 čajne žličke pecilnega praška in 1/2 čajne žličke soli.
Za mandljevo moko: Ker ne vsebuje glutena (vezivo), je razmerje za moko 1:2, torej namesto 1 skodelice pšenične, potrebuješ 2 skodelici mandljeve. In ker je mandljeva moka malo težja, potrebuješ tudi nekoliko več pecilnega praška – dobri 2 čajni žlički. Količina soli lahko ostane enaka.
2. Vse sestavine temeljito premešaj.
3. Voilà, samo-vzahajočo moko lahko uporabiš v receptu. Si že poskusila tega za pizzo iz samo dveh sestavin?