Kako lahko s svojo prehrano vplivaš na menopavzo
Ker si zagotovo želiš, da bi prišla čim kasneje!
Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko vplivajo na to, pri kateri starosti boš prišla v menopavzo: od genetike (v katerem letu je tvoja mati doživela “spremembo”) do ITM-ja, kajenja in izpostavljenosti kemoterapiji. Poleg vsega omenjenega pa je nedavna raziskava razkrila, da lahko na prihod menopavze vpliva še en dejavnik: prehrana, ki jo uživaš vsak dan.
Raziskovalci so ugotovili, da prehrana, ki je sestavljena predvsem iz zdravih živil, kot so mastne ribe in sveže stročnice, kot sta grah in stročji fižol, povezane z menopavzo, ki je prišla skoraj tri leta kasneje. Ugotovitve so temeljile na povprečni starosti, pri kateri ženske vstopijo v meno, kar pa je pri 51-ih. Udeleženke, ki so uživale veliko predelanih belih testenin in riža, so v menopavzo vstopile leto in pol prej od povprečja.
Več kot 14.000 žensk je izpolnilo anketo o prehrani in reproduktivnem zdravju ter njegovi zgodovini. Raziskovalci so štiri kasneje ugotovili, da je več kot 900 teh žensk doživelo naravni začetek menopavze, kar pomeni, da menstruacije niso imele več kot eno leto in niso imele nobene bolezni, ki bi menopavzo sprožila, kot je na primer rak, operacija ali farmacevtsko zdravljenje.
Med temi 900-timi ženskami je kvaliteta njihovih diet pokazala močno indikacijo, ali so z menopavzo začele prej ali kasneje od povprečja. Starost, pri kateri se začne menopavza, ima lahko za nekatere ženske resne posledice na zdravje. Tako zgodnja kot pozna menopavza sta povezani z dolgotrajnimi zdravstvenimi tveganji. Pozna menopavza je povezana predvsem z rakom na dojki, jajčnikih in endometriju. Vendar pa je lahko zgodnja menopavza še bolj tvegana, če je dejavnik slaba prehrana. Težave pri zgodnjem menopavzi mlajših žensk vključujejo povečano tveganje za bolezni srca in kosti, depresijo, demenco in spolno disfunkcijo. Če lahko sama prehrana zakasni prihod menopavze, njene koristi odtehtajo povečano tveganje za nastanek raka dojke, ki je sicer pogostejši pri pozni menopavzi.
Študija je pomemben korak k boljšemu razumevanju dejavnikov, ki vplivajo na menopavzo, še zlasti pa pri ženskah, ki so predispozirane za zgodnjo menopavzo.