Domov » Lepota & zdravje » Kako lahko ugotoviš, ali je tvoji kremi za sončenje potekel rok

Kako lahko ugotoviš, ali je tvoji kremi za sončenje potekel rok

Lepota & zdravjeNega
Kako lahko ugotoviš, ali je tvoji kremi za sončenje potekel rok
📷 Profimedia

Da boš dejansko vedela, ali te bo krema tudi letos ščitila pred sončnimi žarki!

Sončna krema je nujen dodatek na naši koži, ko smo izpostavljeni soncu. Ampak, ali ji lahko zaupamo glede učinkovitosti? Da bo našo kožo ščitila pred soncem tako dobro, kot ob prvem nanosu, ko je bila popolnoma nova?

Najprej… ali ima krema za sončenje kakšen rok trajanja?

Večina sončnih krem ga ima in na žalost je najpogosteje odtisnjen le na kartonasti embalaži, ne pa tudi na samih plastenkah. Zelo pomembno je, da kreme ne uporabljaš po roku zapadlosti, saj se kemikalije razgradijo in lahko izgubijo zaščitni učinek.

Kaj pa če si zavrgla embalažo, na kateri je bil odtisnjen rok trajanja ali pa se je izbrisal s plastenke? Večina sončnih krem je varna za uporabo vsaj eno leto.

Kako ugotoviš, ali krema ni več varna za uporabo?

Opozorilna znaka, na katera moraš biti pozorna sta vonj in tekstura. V kolikor je kremi za sončenje potekel rok uporabnosti, se bo tekstura ločila. Krema, ki ni več varna za uporabo ima drugačen vonj in teksturo kot pri nakupu, zato je nikar ne uporabljaj, ampak takoj zavrzi.

Kaj se lahko zgodi, če po nesreči uporabiš sončno kremo, ki ji je potekel rok?

Večja verjetnost je, da te bo opeklo sonce, sama krema pa lahko sproži neželene reakcije kože (razdraženost), saj se je spremenila njena kemična sestava.

Zakaj kremi poteče rok trajanja in katerim dejavnikom se je dobro izogibati?

Večina sončnih krem je zasnovanih tako, da prenesejo ogromno. Ampak, če sončno kremo konstantno puščaš neposredno izpostavljeno soncu (na plaži ali na sedežu v avtu), bodo tudi najbolj stabilne formulacije razpadle. Ustrezno shranjevanje krem za sončenje je izjemno pomembno. Najbolj primeren je suh in mrzel prostor.