Kako na 4 načine povečati ravni oksitocina (poleg objemanja)

Če želiš izboljšati svoje razpoloženje in duševno počutje, je zvišanje ravni oksitocina dober začetek.

Oksitocin, ki ga ljubkovalno imenujemo tudi hormon ljubezni, hormon crkljanja ali hormon povezovanja, ne igra samo ključne vloge v procesu poroda in omogoča vzpostavitev vezi med mamo in otrokom, ampak njegova prisotnost dokazano zmanjšuje raven stresa in tesnobe ter spodbuja občutke zaupanja, povezanosti in splošnega dobrega počutja.

Kot pove ljubkovalno ime, je eden od primarnih načinov za povečanje oksitocina s fizičnim dotikom. To vključuje spolne izkušnje – tako s partnerjem kot samostojno – vendar obstaja veliko dejavnosti, ki niso povezane s spolnostjo in ti bodo prav tako pomagale dvigniti ravni oksitocina.

Če si se kdaj počutila toplo in prijetno po objemu ali pa si občutila spremembo v razpoloženju po božanju hrbta s strani tvojega partnerja, se moraš za to zahvaliti oksitocinu.

Ampak, kaj pa če ne sodiš ravno med objemalce ali pa nimaš partnerja ali družine, ki bi ga/jo lahko objela na željo? Izkazalo se je, da obstaja veliko načinov za povečanje ravni oksitocina, ki ne zahtevajo fizičnega dotika, na katere se lahko obrnep, ko potrebuješ spodbudo. Spoznaj nekaj najboljših…

1. Poskusi s samomasažo

Za zvišanje ravni oksitocina se ti ni treba zanašati na dotike drugih – vadba samomasaže, tudi le za kratek čas, ti lahko pomaga zagotoviti zdrav odmerek tega hormona.

Ko izvajamo fizični dotik, aktiviramo živčne končiče, ki pošiljajo signal našemu živčnemu in endokrinemu [sproščanju hormonov] sistemu. Zato je dotik tudi tako terapevtski. Na dotike pogosto gledamo kot na nekaj, kar prejmemo od drugih, vendar sta masaža in samomasaža odličen način, da si zagotovimo ne le vse koristi, ki jih dotik prinese našemu telesu, temveč tudi našemu umu in čustvom.

Masaža obraza – z uporabo pripomočkov, kot sta valjček iz žada (jade roller) ali gua sha – je odličen kraj za začetek, če še nikoli nisi poskusila samomasaže.

Promocijska povezava: Jade roller in gua sha - Modna.si
Promocijska povezava: Jade roller in gua-sha (Foto: Amazon.de)

2. Vadi hvaležnost

Razmišljanje o stvareh, za katere smo hvaležni, se morda ne bo zdelo prelomno, vendar so raziskave pokazale, da lahko izvajanje hvaležnosti občutno vpliva na ravni oksitocina.

To lahko vključuje zahvalo ljudem okoli nas ali vsakodnevno pisanje seznama stvari, za katere smo hvaležni. Če želiš narediti še korak dlje, je še ena odlična ideja sprejemanje skandinavske tradicije hygge – življenjskega sloga, ki se osredotoča na hvaležnost in sprostitev.

3. Poj (z družino ali prijatelji)

Petje lahko ponudi celo vrsto koristi, od lajšanja napetosti do izboljšanja razpoloženja. Toda petje skupaj z drugimi ljudmi bo še bolj spodbudilo ravni oksitocina. Študije so tudi pokazale, da ima lahko petje takojšnje pozitivne učinke, kot je izboljšanje čustvenega stanja in znižanje ravni kortizola, stresnega hormona.

Če se ne moreš pridružiti pevskemu zboru ali najti prijatelje/družinske člane, ki bi radi prepevali, tudi preprosto poslušanje glasbe lahko dvigne raven oksitocina. Vendar se boš morala odločiti za počasno glasbo – študija iz leta 2017 je pokazala, da je poslušanje počasne sproščujoče glasbe povezano z zvišanjem ravni oksitocina v slini, medtem ko je hitra glasba bore malo vplivala nanj.

4. Privošči si vročo kopel ali tuš

Če si kdaj potrebovala izgovor za toplo kopel ali prho, potem je to to. Prednosti prhanja s hladno vodo so lahko velike, a če želiš povečati raven oksitocina, je toplota voda prava pot. Raziskave so pokazale, da topla temperatura aktivira iste živčne končiče kot fizični dotik, kar spodbuja sproščanje hormona oksitocina.

Tudi vroča kopel pred spanjem lahko pomaga pri boljšem spancu – kar bo imelo kratkoročni in dolgoročni pozitiven učinek na tvoje dobro počutje.