Vitamin D: Kako naravno povečati vrednosti sončnega vitamina v telesu
Ga imate dovolj? Kajti pomanjkanje vitamina D v telesu je lahko posledica različnih dejavnikov življenjskega sloga. Od tega, da smo premalo izpostavljeni sončni svetlobi do raznih diet ali slabše absorpcije vitamina D v telesu. Priporočen vnos vitamina D je 600 enot na dan.
Vitamin D ali sončni vitamin je eden od najpomembnejših vitaminov za naše zdravje. Je pa tudi zelo uporaben vitamin, še zlasti, ker v telesu izboljšuje absorpcijo drugih vitaminov in mineralov, kot so kalcij, železo, magnezij, cink in fosfat. Koristen pa je tudi pri hujšanju, ohranjanju lepe kože, izboljšanju delovanja možganov in krepitvi kosti.
Kako veste, da vam primanjkuje vitamina D?
Obstaja nekaj znakov, ki vas opozorijo na pomanjkanje vitamina D. Pozorni morate biti na:
- Prekomerno potenje: Konstantno prepotena glava lahko pomeni pomanjkanje vitamina D.
- Želodčne težave: Če imate kakršnekoli težave z želodcem, je lahko absorpcija maščob slabša, zaradi česar pa se zniža tudi absorpcija v maščobi topnih vitaminov, kot je vitamin D.
- Ste depresivni: Vitamin D povečuje raven serotonina, zaradi katerega se počutite srečnejši.
Lahko ga zaužijete s prehrano ali pa s prehranskimi dodatki, ki pa jih morate vedno jemati po navodilih oziroma pod zdravniškim nadzorom.
Si želite vrednosti vitamina D povečati z naravnimi živili? Dodajte ta živila na svoj jedilnik:
1. Losos: Vsebuje največ vitamina D (divji losos ima še višjo raven vitamina D kot gojeni losos). Samo pol fileja lososa ima več kot 1.000 enot vitamina D, kar je več od dnevnega priporočenega vnosa.
2. Mleko: Mleko (navadno polnomastno mleko, ne delno posneto) in mlečni izdelki, ki so obogateni z vitaminom D, so večinoma živalskega izvora. Lahko pa kupite tudi jogurte in druge mlečne izdelke (ne-živalskega izvora), ki so obogateni z vitaminom D.
3. Jajca: Dve veliki jajci iz proste reje imata približno eno osmino priporočenega dnevnega vnosa vitamina D, vsebujeta pa tudi veliko drugih koristi za zdravje.
4. Gobe: Če boste vključili zdravo porcijo gob v en dnevni obrok, boste zaužili precejšnjo količino vitamina D.
5. Tuna: Konzervirane ribe, kot so tuna ali sardine vsebujejo več kot četrtino priporočenega dnevnega vnosa.
6. Svinjina: Še zlasti rebrca so bogata z vitaminom D, vendar bodite previdni glede vnosa maščob.
7. Tofu: Petina kosa surovega tofuja ima 140 enot vitamina D.
8. Pomarančni sok: Ena skodelica pomarančnega soka ima več vitamina D, kot skodelica obogatenega mleka, vendar mora biti res sveže stisnjen sok, saj je v pakiranem lahko polno konzervansov in sladkorja.
9. Rikota sir: Rikota ima več kot petkratno priporočeno količino vitamina D v primerjavi z ostalimi siri.